Rama: Nemačka podržava "Otvoreni Balkan", a ljudima se govori suprotno

Aljbin Kurti i Edi Rama
Izvor: Reporteri

Premijer Albanije Edi Rama pozdravio je to što nemačka Vlada podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" i što poziva na potpisivanje sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu pre Samita EU-Balkan 6. oktobra.

"Predivno! Nemačka vlada podržava ’Otvoreni Balkan’, suprotno onome što ljudima u Prištini i Tirani govore oni koji ne pitaju za Ameriku, i ne samo to, zahteva hitno potpisivanje sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu pre Samita EU–Balkan 6. oktobra", naveo je Rama u objavi na Tviteru.

Naglasio je da su vrata "Otvorenog Balkana" otvorena, ali da se ne može čekati na one koji ne žele da shvate da je to put budućnosti, aludirajući na Kosovo koje se protivi toj inicijativi.

Kosovo se protivi inicijativi "mini Šengen", koju su predsednik Srbije Alekdandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, preimenovali u "Otvoreni Balkan", potpisivanjem sporazuma u Skoplju, 29. jula o ukidanju graničnih kontrola između tih zemalja, a koji će stupiti na snagu 1. januara 2023. godine.