Rama: Stav Kosova o "Otvorenom Balkanu" nije prepreka za jačanje naših odnosa

Edi Rama i Aljbin Kurti
Izvor: Print Screen

Albanski premijer Edi Rama rekao je da različita mišljenja Albanije i Kosova o inicijativi "Otvoreni Balkan" ne predstavljaju nikakvu prepreku za jačanje njihovih odnosa, prenosi Koha. 

Rama je na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja o "Otvorenom Balkanu" i odnosu Kosova i Srbije, rekao da je poznat njegov i stav Albanije o odnosu Kosova i Srbije. 

"Mišljenje Albanije, ove Vlade, o Kosovu i Srbiji nije ni tajno, ni nepoznato. To je isto mišljenje koje sam iznosio od početka i usred Beograda. Nema dileme", rekao je Rama.

Rama je rekao da o "Otvorenom Balkanu" Albanija, koja je deo te incijative, ima drugačije stavove od Kosova, ali je dodao da to ne menja "međudržavne odnose" i ponovio poređenje sa dvoglavim orlom na državnoj zastavi.

"Što se tiče Otvorenog Balkana, imamo dva različita pristupa. S druge strane svi treba da se naviknemo na to da možda ne mislimo isto o svim stvarima, ali to nas ne sprečava da uložimo sve napore da činimo zajedno prave stvari zarad naše budućnosti. Ova različita mišljenja u vezi sa ‘Otvorenim Balkanom’ ne predstavljaju nikakvu prepreku za jačanje naših odnosa. Dvoglavi orao nije u opasnosti da bude uhvaćen na jednoj ili drugoj strani, jer vizuelno kontroliše obe strane, bez brige. To je dodatna vrednost, u ovom periodu naše istorije, što smo dvoglavi orao, kada dođe vreme da budemo jednoglavi orlovi, opasnost je da se ugrizemo više nego danas", rekao je Rama.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da međuvladini sastanci dokazuju da Kosovo i Albanija mogu da "razgovaraju, planiraju, dogovaraju se i bez razmišljanja i bez pominjanja severnog suseda Kosova".