Ramabaja: Stoltenbergova izjava se odnosi na KBS, ne na Kosovsku policiju

Sadri Rambaja
Izvor: Ekonomia Online

Poznavalac političkih prilika Sadri Ramabaja ocenjuje da je sporazum koji su Kosovo i Srbija postigli 2013. godine štetan, i da to jasno pokazuje izjava generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga sa jučerašnje konferencije nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, prenosi Teve 1.

Rambaja kaže da Kosovo treba da ima redovnu komunikaciju sa strateškim partnerima, kako bi se, navodi, sprečio štetan scenario.

„Zato poseta Osmani ima veliku težinu. Neke od informacija koje su proistekle sa konferencije za novinare jasno pokazuju koliko je štetan bio sporazum iz 2013. godine, koji onemogućava delovanje Kosovskih bezbednosnih snaga na celoj teritoriji Kosova, kao uslov, odnosno kao glavni zahtev Beograda za potpisivanje tog sporazuma“, izjavio jeRambaja.

Komentarišući izjavu Stoltenberga, koji je rekao da od Kosova očekuju konsultacije za svaku akciju KBS i Kosovske policije na severu, Ramabaja je naglasio da se to ipak odnosi samo na KBS.

„U svakom slučaju, koordinacija sa spoljnim faktorom, posebno sa tamošnjim trupama Kfora je neophodna, ali tumačenje ionako štetnog sporazuma iz 2013. godine, kojim se proširuje domet kontrole delovanja policije, je neustavno i ne bi trebalo da bude tako shvaćeno. Ne verujem da je Stoltenberg govorio u tom svetlu. Naprotiv, zna se, radi se o Kosovskim bezbednosnim snagama“, dodao je Ramabaja.