Ramadani: Objavljivanje nacrta statuta ZSO pomoglo debati

Burim Ramadani
Izvor: Ekonomia Online

Bivši glavni inspektor Kosovske obaveštajne agencije Burim Ramadani, koji je pre nekoliko dana objavio navodni nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, rekao je da je to učinio kako bi javnost dobila uvid u taj dokument, koji je, smatra, potvrđen time što je izostao demanti povodom onoga što je objavio.

"S obzirom da nema takvih demantija i izjava, smatram to pasivnom potvrdom. Verujem da je ovo pomoglo debati i uveren sam da će u kratkom roku sadržaj ovog nacrta biti potvrđen“, rekao je Ramadani na RTK.

On je rekao da je jedan od elemenata u nacrtu statusa koji treba pažljivo sagledati autonomija koja se može dati Srbima van opština sa srpskom većinom.

"Prvi deo koji se odnosi na koncept samoupravljanja i u smislu organizacije, ja bih to nazvao teritorijalnom autonomijom, jer će po ovom nacrtu Zajednica imati mogućnosti upravljanja i na područjima gde žive Srbi van 10 opština sa srpskom većinom“, naveo je Ramadani.

Kazao je da, kada je objavljivao nacrt, nije bilo dileme da li ga treba objaviti ili ne, ali je naglasio da nije objavio komentare nijedne kosovske institucije.

"Pošto komentare nisam objavio, nadam se da će u nacrtu moći da se unesu neki ili većina tih komentara, iako ih nema mnogo. Ali, ako ne budu uvršteni, sigurno će biti upućeni Ustavnom sudu“, dodao je Ramadani.

On je rekao da, ako Kosovo dobije „nešto veliko“, ne gubi ukoliko prihvati takvu ZSO.

"U ovoj formi, kako sam uspeo da to analiziram, moje uverenje je da ako Kosovo dobije nešto veliko, završetak dijaloga, formalno priznanje Srbije, status kandidata za EU ​​i poziv za članstvo u NATO, a sve to je moguće, verujem da to ne uništava Kosovo“, podvukao je Ramadani.