Ramosaj traži od Kurtijeve vlade da izgradi put Dečani-Plav

Ramosaj - izgradnja puta Dečani-Plav
Izvor: Gazeta Express

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj zatražio je od kosovske vlade na čijem je čelu Aljbin Kurti da bude hrabra u pogledu izgradnje puta Dečani-Plav, prenosi Zeri.

Ramosaj ističe da je u novembru prošle godine postignut neformalni dogovor oko rešavanja spora između opštine i manastira Visoki Dečani i da bi sada, kako kaže, ovaj put trebalo završiti.

"Postigli smo 9. novembra neformalni dogovor da rešimo spor između opštine i manastira, gde je naša obaveza da izgradimo put na postojećoj trasi i do Gušavaca. Za nas je od vitalnog značaja put R-107 Dečani-Plav koji je Ramuš Haradinaj započeo i asfaltirao 11 kilometara dok je bio premijer“, poručio je Ramosaj.

On je naglasio da bi izgradnju ovog puta za aktuelnu kosovsku vladu trebalo da bude prioritet.

"U situaciji u kojoj se sada nalazimo, 12 kilometara puta je nedovršeno, jer je tokom Kurtijeve vlade uklonjen i budžet što nas je u avgustu sprečilo da kao opština asfaltiramo. Ove godine kompanija ima samo 200.000 evra na raspolaganju za 12 kilometara puta, što je nemoguće postići“, kaže Ramosaj.

Druga tema je, prema rečima gradonačelnika Dečana, pet kilometara puta koji se nalaze u specijalno zaštićenoj zoni, a koji bi, prema njegovim rečima, trebalo da finansira vlada „Kurti II“, ali, kako kaže Ramosaj, ova vlada još uvek nije spremna.

Takođe je pomenuo nedostatak budžeta „ili, otvoreno rečeno, njegovo uklanjanje za selo Pleć, za elektrifikaciju ovog područja, koje je usko povezano sa putem Dečani-Plav“.