Rašeta: Pre glasanja 16. maja, Kosovo će morati da ispuni ono što je obećano u Briselu

Dragoslav Rašeta
Izvor: Kosovo Online

Dragoslav Rašeta iz organizacije Novi treći put ocenio je za Kosovo onlajn da su poslanici Parlamentarne skupštine SE koji su juče podržali preporuku za prijem Kosova u tu organizaciju poručili da se radi o zaštiti ljudskih prava, a da je u nadležnosti država pojedinačno da li će priznati nezavisnost Kosova.

"Argumentacija 29 poslanika koji su glasali protiv nije bila dovoljno dobra. Videli smo da je postojala konzistentna argumentacija strane koja je glasala za davanje preporuke da se Kosovo priključi Savetu Evrope. Oni su poručili da se ovde radi o zaštiti ljudskih prava, da je prerogativ država pojedinačno da li će one priznati ili neće priznati Kosovo. Pa smo imali poslanike iz država koje formalno ne priznaju Kosovo koji su glasali za priključenje Kosova Savetu Evrope. Sa te strane, došlo je do određenog razdvajanja. U smislu šta znači priznavanje jedne države, a šta znači ono što omogućava svim građanima koji žive na Kosovu - Albancima, Srbima, Romima i ostalim etničkim manjinama da zaštite svoja ljudska prava pripadanjem Kosova Savetu Evrope", naglasio je Rašeta.

Dodao je da je više puta pozivano na Ohridski sporazum i proces normalizacije.

"Kosovo je dosta uslovljeno da je ovo jedan bitan korak, ali da će pre 16. maja i glasanja u Komitetu ministara morati još dosta da se uradi, odnosno, učine i neki ustupci i da se ispuni ono što je obećano još u Briselu 2013. godine", rekao je naš sagovornik.

Na pitanje koliki je manevarski prostor Srbije da preokrene situaciju, Rašeta naglašava da to zavisi od toga šta se podrazumeva pod kontekstom preokretanja situacije.

"Mislim da je samo članstvo Kosova u Savetu Evrope trenutno neminovno i mislim da je to očekivani ishod. Sa druge strane, Srbiji je ostavljeno dovoljno manevarskog prostora preko nekih saradnika u EU i u Savetu Evrope da vrši pritisak. Članstvo u SE predstavlja veliku pobedu za trenutnu Vladu Kosova. Samim tim, postoji više prostora da članice Kvinte pritisnu Kosovo da je konačno došlo na red da se ispuni, ako ne u potpunosti, nego da se krene sa ispunjavanjem obaveza iz Brisela i Ohrida i mislim da će tu ležati ključ", poručio je Rašeta.

Kako je naglasio, izjave srpskih predstavnika iz Saveta Evrope su više bile usmerene na zaštitu prava Srba na Kosovu, a ne toliko na argumentaciju za sprečavanje samog Kosova da bude član Saveta Evrope.

"Glavni naš argument je bio da Kosovo nije ispunilo ono što treba da bi ušlo u Savet Evrope, a ne toliko da kažemo da smo se protivili samom članstvu Kosova. Možda pomogne bliskija saradnja sa Francuskom i dogovori o kupovini važnih lovaca za Srbiju i velikog ugovora vrednog više od tri milijarde dolara. To može uticati da se Francuska više založi za srpske interese 16. maja", istakao je Rašeta.

Kako ističe, nisu ga toliko iznenadili stavovi grčkih poslanika, koliko španskih koji su mahom bili protiv članstva Kosova u Savetu Evrope.

"Više me je iznenadilo da su većina, ili pak svi španski poslanici glasali protiv, očekivao sam da će biti donekle podeljena situacija. Ali sastav nove vlade Pedra Sančeza je više skloniji levici, pa je bilo za očekivati da će se oni čvršće protiviti članstvu Kosova. Sa druge strane, očekivao sam da će grčki poslanici glasati po sopstvenom nahođenju i biti podeljeni, jer očigledno je došlo do zajedničkog stava koji se zalaže za to da su ovde prvenstveno najbitnija ljudska prava i zaštita ljudskih prava kojima pripadaju i etnička prava, odnosno zaštita prava Srba na Kosovu. Samim tim, oni su ostavili sebi dovoljno prostora da i dalje brane svoju državnu poziciju da ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, ali sa druge strane, da glasaju za davanje preporuke o pristupu Kosova Savetu Evrope", zaključio je Rašeta.