Tanasković: Male šanse da Priština aplicira za članstvo u Unesko

Tanasković
Izvor: Medija centar Beograd

Bivši ambasador u Unesko Darko Tanasković kazao je da Kosovo nije ponovilo svoj zahtev za prijem u Unesko od 2015. godine i da gotovo ne postoje šanse da se to dogodi i tokom 2021.

"Najavljivano je iz Prištine da bi se u spoljno-političkoj agendi Kosova mogao naći zahtev za prijem u Unesko ove godine. Generalna konferencija Unesko se održava svake druge godine i zakazana je za jesen 2021. godine. Zvaničnici sa Kosova bi već morali da počnu sa pripremama stvaranja logistike i lobiranjem za zahtev za prijem u Unsesko. Međutim, nema takvih informacija sa Kosova" kazao je Tanasković.

Kako kaže, nedavni izbori u Prištini i proces formiranja vlasti, koji podrazumeva sukobe među samim Albanicima na Kosovu u mnogome otežavaju donošenje odluke o apiciranju za članstvo u Unesko.

"Nisam siguran, zapravo, gotovo da ne postoje šanse da Kosovo ove godine podnese zahtev za prijem u Unesko. Pre nekoliko dana zvaničnici iz administracije Kosova doživeli su diplomatski debakl kada su već računali da imaju dovoljno glasova za prijem u Konferenciju evropskih ustavnih sudova. Ne verujem da će ulaziti u ponovni rizik diplomaskog kraha" kazao je Tanasković.

Prema njegovim rečima vlasti na Kosovu su povremeno sklone izvesnom avanturizmu kao što je to bio slučaj 2017. godine, ali su odustali jer su njihovi pokrovitelji iz sveta procenili da nemaju šanse.

"Vratili su pismo sa zahtevom za članstvo u Unesko, iako su ga već odneli na poštu. Čini mi se da ni ove godine ne bi imali prevelike šanse za članstvo u Unesko sve i da podnesu zahtev za prijem u tu organizaciju. Amerika je napustila Unesko pa bi njeno lobiranje za članstvo Kosova u toj organizaciji bili ograničenog kapaciteta" kazao je Tanasković.

zabeli ks
27. Maj 2021.
Razumem njegov strah, nije pitanje koliko su šanse učlanitise Kosovo u Unesko-danas, a ne i sutra. Da nema mehanizam Srbija, kojom bi mogla sprečiti taj neuzastavljiv proces, koji če kat tada dovljesti do članstva Kosova u Unesko.
Demii
31. Maj 2021.
da, kad tad ce kosovo biti clan uneska.