Rau: Došao sam na Kosovo radi informacija o slobodi medija i borbi protiv korupcije

Zbignjev Rau
Izvor: Ekonomia Online

Predsedavajući OEBS-a i poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau, izjavio je nakon sastanaka sa predstavnicima Prištine, da je svrha njegove posete Kosovu da informiše o stanju u borbi protiv korupcije, slobodi medija i reformi izbornog sistema, prenosi Ekonomija onlajn.

"Došao sam u Prištinu u okviru svoje posete. Imao sam čast da se sretnem sa predsednicom Osmani, predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom i premijerom Aljbinom Kurtijem. Moja poseta je bila da se sastanem sa institucionalnim liderima kako bih dobio informacije o borbi protiv korupcije, slobodi medija i reformi izbornog sistema", rekao je Rau. 

On je istakao da je stabilnost u Jugoistočnoj Evropi važna i da je OEBS spreman da pomogne Kosovu.

"Razgovarali smo o oblastima u kojima OEBS može da pruži svoju pomoć. OEBS ceni saradnju sa lokalnim vlastima. Nadam se da će ovo doprineti pomirenju u jugoistočnoj Evropi jer nam je stabilnost u ovom delu važna", rekao je on.

Inače Rau je tokom posete prekršio statusnu neutralnost misije OEBS na Kosovu jer se sa predstavnicima vlasti u Prištini sastao iako su u njihovim kabinetima bile istaknute zastave Kosova.

Zbog toga je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo protestnu notu misiji Poljske u kojoj je iskazano razočaranje i navedeno da Srbija dosledno ističe neophodnost poštovanja statusno neutralne pozicije OEBS-a prema Kosovu i Metohiji na sastancima i događajima OEBS-a, u dokumentima ove organizacije, radu na terenu, uključujući posete Prištini zvaničnika i predstavnika OEBS-a.