OEBS o poseti Prištini bez simbola Kosova i imena zvaničnika

Rau Zbignjem I Aljbin Kurti
Izvor: Twitter

Vest da se predsedavajući OEBS i šef poljske diplomatije Zbignjev Rau sastao sa kosovskim zvaničnicima objavljena je na zvaničnom nalogu Misije OEBS, ali ni na jednoj pratećoj fotografiji nema simbola Kosova.

Na zvaničnom nalogu OEBS na Tviteru objavljeno je da se Rau nalazi u poseti Prištini gde se sreo sa kosovskim zvaničnicima čija imena nisu navedena.

Razgovori su, kako je navedeno, bili fokusirani na saradnju sa OEBS i podršku ove organizacije planiranju i sprovođenju reformi na Kosovu.

"Predsedavajući Zbignjev Rau boravi u poseti Prištini gde se sastao sa kosovskim zvaničnicima. Razgovori su bili fokusirani na saradnju sa OEBS i podršku Organizacije u planiranju i sprovođenju reformi", kratko su poručili iz OEBS.

Vest o poseti Raua Kosovu objavila je i misija OEBS-a na svom zvaničnom nalogu, međutim ni u toj objavi nije bila istaknuta zvezdica uz ime Kosova.

"Poseta je bila ponovna potvrda snažnog partnerstva OEBS-a i Kosova i obnovljena posvećenost izgradnji institucija. Zajedno smo jači", piše u objavi.
 

Inače, Rau se sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem, ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom i predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom.

Budući da su tokom sastanaka bile istaknute zastave Kosova, Rau nije ispoštovao princip statusne neutralnosti.

Iz tog razloga, Srbija je, preko svoje Misije pri OEBS u Beču, uručila protestnu notu Misiji Poljske.