Reciprocitet prema Srbiji, kroz CEFTA sporazum

Prelaz Jarinje
Izvor: © Kosovo Online

Sve mere koje je Srbija preduzela u odnosu na Kosovo, zauzvrat, mogu imati efekat nametanja recipročnih mera od strane Kosova u odnosu na Srbiju. Ovo su najavile dve stranke koja trenutno razgovaraju o formiranju buduće Vlade Kosova, Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova.

Mere reciprociteta, prema rečima zvaničnika ove dve političke stranke, mogle bi zameniti taksu od 100 odsto koju je odlazeća kosovska vlada od novembra 2018. uvela na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, koji je ujedno i kandidat za premijera Kosova, već je nekoliko puta izjavio da je spreman da zameni stopostotnu taksu sa merom reciprociteta.

Te mere će, prema njegovim rečima, uključivati slične akcije Kosova u odnosu na Srbiju u vezi sa trgovinom robom, sertifikatima o proizvodnji robe, registarskim tablicama, bilo da se radi o prometu putnika ili robe, univerzitetskim diplomama, špediciji i slično.

Sytrime Dervišoli, direktor Odeljenja za trgovinu u Ministarstvu trgovine i industrije, kaže za Radio Slobodna Evropa da u međudržavnoj trgovini nisu dobrodošli ni takse ni reciprocitet.

Međutim u trenutku, kako kaže, kada jedna država počinje da menja svoje ponašanje prema drugoj, sa kojom ima ugovorne trgovinske odnose, kao što je Kosovo imalo sa nekim zemljama u regionu putem Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), onda je dozvoljeno da iste mere primeni država koja je oštećena.

“Reciprocitet treba da se primenjuje samo u onim slučajevima kada jedna zemlja drugačije tretira drugu. Na primer, Srbija i Bosna i Hercegovina primer su nepoštene trgovinske prakse prema Kosovu, na to može da uzvratiti i Kosovo. Uvek govorim u skladu sa međunarodnom praksom. Srbija ne priznaje kosovske registarske tablice, takođe ne priznaje komercijalna dokumenta, onda i Kosovo može iste mere primeniti na navedene države”, objašnjava Dervišoli.

Sa druge strane, predstavnici poslovne zajednice i ekonomski eksperti daju različite ocene primene mera, bilo tarifnih, bilo recipročnih.

Arian Zeka, izvršni direktor pri Američkoj privrednoj komori u Prištini, kaže da postoje prepreke u trgovini između zemalja u regionu, ali ističe da je svaka tarifna ili necarinska barijera suprotna duhu i obavezama koje je Kosovo preuzelo potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini.

“Poziv Američke privredne komore Ministarstvu trgovine i industrije i Vladi Kosova bio je da se ti mehanizmi koriste u okviru sporazuma CEFTA, koji predviđaju rešavanje bilo kakvog trgovinskog spora između strana u sporazumu”, rekao je Zeka za Radio Slobodna Evropa.