Reka: Prioritet je vizna liberalizacija

Bljerim Reka
Izvor: Koha ditore

Sa novom metodologijom Evropske unije proces proširenja biće teži nego do sada, rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ministar za evropske integracije u Vladi Kosova Bljerim Reka, prenosi Koha Ditore.

Reka je istakao da je liberalizacija viza prioritet Kurtijeve vlade, ali da bi se taj proces dogodio, Kosovo se mora boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Odgovarajući na pitanje, kakav će uticaj imati nova metodologija integracije koja će se primeniti na neke zemlje Zapadnog Balkana, na Kosovo i njegove zahteve, Reka je za RSE rekao da je razumljivo da će s novim pristupom proces proširenja biti teži nego do sada.

Podsetio je da je prošle godine francuski predsednik Emanuel Makron osmislio novi pristup politici proširenja EU, čija je suština dubina pre širine, misleći na  reforme institucionalnih struktura pre proširenja EU na nove članice.

„Kao rezultat takve strateške orijentacije, razvijena je nova metodologija proširenja koju je Evropska komisija objavila 5. februara, a očekuje se formalno odobrenje na sastanku Evropskog saveta u martu.

Na prvi pogled, površna analiza ove metodologije vodi nas kroz neke promene. Tačno je da autori ove metodologije nastoje da proces proširenja učine kredibilnijim, doslednijim i merljivijim.

Ali, s druge strane, oni su otvorili neke nove principe u procesu proširenja, poput postupnosti, uslovljavanja i reverzibilnosti.

Ono što mislim je da se celokupna filozofija proširenja koja traje 25 godina i koja se zasnivala na takozvanim poglavljima pravne tekovine EU sa 35 poglavlja sada svela na 7 faza i svaka faza ima nekoliko poglavlja koja se preispituju odjednom.

Razumljivo je da će s novim pristupom ili ovom novom metodologijom proces proširenja biti malo teži nego do sada i očekujem  da će upravo zbog ne tako dobrih iskustava sa novim članicama pridruženih  2004. i 2007. iz centralne i istočne Evrope, želeći da više ne ponove iste greške, ovaj proces biti strožiji, rigidniji i kontrolisaniji“ rekao je Reka.