Rezarta Krasnići: SAD garantuju ZSO u skladu sa Ustavom Kosova

Bilbordi ZSO
Izvor: Kosovo Online

Od Vlade Kosova se traži da predloži alternative za osnivanje Zajednice srpskih opština, dok Sjedinjene Američke Države garantuju da će ona biti u skladu sa Ustavom Kosova, prenosi Koha.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasnići navodi da su nakon posete višeg savetnika američkog Stejt departmenta Dereka Šolea date garancije za ZSO, dodajući da premijer Albin Kurti i predsednica Vjosa Osmani treba da saslušaju njegove zahteve.

„Sjedinjene Američke Države garantuju formiranje ZSO u skladu sa Ustavom Kosova, a ovaj zahtev moraju čuti premijer i predsednica Kosova“, kaže Krasnići.

Član Grupe za pravne i političke studije Arbereša Ljodža ističe da je Kosovo izloženo eksplicitnom pritisku od strane svih strateških partnera po pitanju ZSO.

Ljodža dodaje da se o ZSO ne treba govoriti kao o posebnoj temi, već samo u okviru konačnog dogovora.

„Na Kosovo se već vrši pritisak od strane svih strateških partnera da formira ZSO. Ali pozitivna stvar u poruci Šolea je da ona treba da bude u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova. Vlada Kosova treba da bude veoma oprezna ako želi da raspravlja i stavlja pitanje ZSO na dnevni red u dijalogu. Prvo što tražimo od Vlade Kosova je da ne dozvoli da se o ZSO raspravlja kao o posebnoj temi, već samo u okviru konačnog sporazuma. Druga stvar je da se uzme u obzir da sve što se iznosi protiv ZSO mora biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i naravno uključivanje najvažnijih aktera u bilo koji nacrt ili predlog koji će Kosovo uputiti Briselu“, istakla je Ljodža.

Analitičar Gazmir Raci izjavio je da bi strane u dijalogu prvo trebalo da insistiraju na francusko-nemačkom planu, a zatim da pređu na druge sporazume, uključujući i ZSO:

„U poslednjem sporazumu o registarskim tablicama prošle godine u Briselu, strane su se dogovorile da će se pored razgovora o francusko-nemačkom planu obavezati i na finalizaciju svih obaveza iz prethodnog dijaloga. Dakle, proizilazi da će i ZSO biti tema razgovora za stolom, ali naravno ima još pet sporazuma koje Srbija još uvek nije sprovela, među njima je sporazum o registarskim tablicama, sporazum o energetici, sporazum o graničnim prelazima, sporazumom o priznavanju diploma i sporazum koji je veoma važan, a o kome se malo govori, vraćanje katastarskih spisa koje je u ratu pokrala srpska vojska“, naglasio je Raci.