Ristuća: Kfor i NATO podržavaju dijalog Beograda i Prištine, samo politička rešenja donose mir

Anđelo Mikele Ristuća.jpg
Izvor: Facebook/Kfor

Komandant Kfora, italijanski general major Anđelo Mikele Ristuća rekao je danas da Kfor i NATO u potpunosti podržavaju dijalog pod vođstvom Evropske unije i SAD, koji za cilj ima normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, i da samo politička rešenja mogu da donesu mir i stabilnost u regionu, prenosi RTV.

"Nemili događaji koji su se dogodili na severu Kosova, posebno oni 29. maja, pokazali su da je takvo političko rešenje neophodno", rekao je Ristuća na konferenciji u hotelu Hilton u Beogradu.

Naglasio je da se zbog serije takvih događaja, koji su ugrozili sigurnost na Kosovu, Kfor nalazi u stanju permanentnog kriznog menadžmenta.

"Svaki put kada neka kriza izbije potreban je vojni i diplomatski trud kako bi se ponovo uspostavila mirna i izbalansirana situacija", rekao je Ristuća.

Dodao je da je Kfor najveća i najduža NATO vođena misija koja funkcioniše pod mandatom UN, a bazirana na osnovu rezolucije UN 1244 iz 1999. godine, kako bi se garantovali mir, zaštita i sigurno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu.