Ristuća: Krhka situacija na Kosovu, Kfor posvećen očuvanju bezbednosti

Anđelo Mikele Ristuća i Jens Stoltenberg
Izvor: KFOR

Komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća, koji je ove sedmice boravio u Briselu, istakao je u razgovorima sa zvaničnicima NATO i EU da je bezbednosna situacija na Kosovu krhka i ukazao da je važno da svi ulože napor da se prevaziđe kriza.

"Bilo je teško raditi, na dnevnoj bazi, kako bi se osiguralo da Kfor nastavi da sprovodi svoj mandat nepristrasno i u skladu sa nastojanjima međunarodne zajednice. Značajni napori su uloženi u suočavanju sa izazovima, zbog složene situacije“, rekao je Ristuća, a saopštio Kfor. 

On je izrazio čvrstu posvećenost Kfora da nastavi da igra svoju ulogu u stvaranju bezbednosnih uslova neophodnih za napredak dijaloga Beograda i Priština, uz posredovanje EU.

Ukazao je i na potrebu da obe strane u potpunosti deeskaliraju situaciju i da se ponovo konstruktivno i u dobroj nameri uključe u dijalog, uz posredovanje Unije.

Ristuća je obavestio Vojni komitet NATO-a i Severnoatlantski savet o najnovijim dešavanjima na Kosovu i prioritete Misije Kfor.

Kako se navodi u saopštenju, Ristuća je dobio pohvale zbog izuzetnog rukovođenja tokom veoma izazovnog perioda, kao i za nastavak rada Misije u obezbeđivanju bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve narode na Kosovu, u skladu sa mandatom, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine. 

U razgovorima u Briselu saradnja NATO i EU je istaknuta kao ključna za trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost širom Zapadnog Balkana.

Ristuća se u Briselu sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomasom Gofusom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. 

Stoltenberg je zahvalio Ristući na njegovoj službi i čvrstoj posvećenosti Italije, posebno u ovom trenutku koji je važan za stabilnost Zapadnog Balkana.

Pod komandom general-majora Ristuće, sprovedeno je više od 11.000 patrola, 3.400 sati vazdušnih operacija, 500 misija bespilotnih letelica, više od 50 projekata i 200 aktivnosti civilno-vojne saradnje i 170 aktivnosti bezbednog odlaganja eksplozivnih ubojnih sredstava.

Italija je najveći davalac trupa Kforu – koji trenutno čini 4.511 vojnik iz 27 zemalja – sa preko 850 vojnika, pod komandom Operativne komande združenih snaga Oružanih snaga Italije (COVI).

Nakon Italije najveći kontingent pri Kforu ima Turska sa 780 vojnika, te SAD sa 679, pa Mađarska sa 429, pokazuju podaci mirovne misije.

Zanimljivo je da Nemačka trenutno pri Kforu ima samo 70 vojnika, koliko broji i finski kontingent, a poredjenja radi Austrija, koja nije članica NATO, zastupljena je sa 249 vojnika, čime je čak peta zemlja po učešću u misiji.

Kfor je sada najveća i najdugotrajnija misija koju vodi NATO.