Rizvanoli o gasovodu koji je odbila vlada: Nije bilo interesovanja investitora

Artane Rizvanoli.jpg
Izvor: GazzetaExpress

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli kaže da bi troškovi projekta za američki gasovod bili visoki i da nije postojala tačna procena, kao i da nije bilo interesovanja potencijalnih investitora za ulaganje u taj projekat, prenosi Kljan Kosova.

Navela je da je to zbog toga jer više ne ulažu u gas zbog politike svojih zemalja ili sopstvenih politika. Rizvanoli je rekla da su oni investitori koji su pokazali interesovanje, imali nepovoljne uslove. 

"Zahtevali su povraćaj ulaganja za samo deset godina uzimajući u obzir rizik ulaganja u gas i tražili su kupoprodajni ugovor", rekla je Rizvanoli u kosovskoj skupštini povodom projekta gasovoda koji je kosovska vlada odbila.

Objasnila je da gasovod nije povezan sa projektom MCC-a i da njegovo finansiranje nije dolazilo iz MCC procesa, a da još traju studije izvodljivosti. 

"MCC projekat je takođe nastavio studiju izvodljivosti, a takođe je u toku i zajednički projekat studije izvodljivosti između Severne Makedonije i Kosova”, rekla je Rizvanoli.

Navela je i da cene za potrošače nisu bile jasne. 

"Pema nekim procenama dobili smo 40 evra po megavatu, to je bila samo procenjena cena gasa, a koja je 30 odsto skuplja od troškova proizvodnje energije koju trenutno imamo", rekla je Rizvanoli.