Rizvanoli: Odnosi sa SAD nisu ugroženi, gradiće se gasovod ako je u interesu građana

Artane Rizvanoli.jpg
Izvor: GazzetaExpress

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli izjavila je da će projekat gasovoda biti urađen ako je to u interesu građana i Kosova, kao i da grant Milenijum Čelendž Korporejšena (MCC) od 200 miliona dolara nije izgubljen i da odnosi sa SAD nisu ugroženi, prenosi Kosovo pres.

Na sednici Skupštine Kosova Rizvanoli je navela da će se ovaj grant koristiti za investicije koje doprinose obnovljivim izvorima energije. Naglasila je da će prvo biti doneta energetska strategija, a da će se zatim doneti odluke o konkretnim projektima. 

„Nije isključena opcija izgradnje gasovoda Skoplje-Priština i korišćenja gasa kao tradicionalnog energenta. Nijedna od tri studije izvodljivosti po ovom pitanju nije završena do trenutka kada smo doneli odluku da koristimo grant MCC za nešto drugo. Studije još nisu završene, ali je odluka morala biti doneta zbog internih vremenskih rokova MCC-a, i biće razmatrane u izradi energetske strategije. Gasna opcija će se razmatrati zajedno sa ostalim opcijama. Gasovod će biti napravljen ako je to u interesu građana“, rekla je Rizvanoli.

Prema njenim rečima danas je započet rad na izradi energetske strategije 2022-2031, koja će do marta 2022. godine biti predata Skupštini na glasanje.

Ona je najavila povećanje upotrebe čiste energije, a kako je navela, obezbediće se regionalna integracija energetskog tržišta, pre svega sa Albanijom, ali i drugim zemljama.