Rizvanoli: Sporazum sa MCC uštedeće 15 miliona evra godišnje

Kurti, Osmani i Rizvanoli u Vašingtonu
Izvor: Facebook

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli kazala je da će sporazm sa američkom kompanijom "Milenijum čelendž korporejšn" uštedeti kosovskom elektroenergetskom sistemu najmanje 15 miliona evra godišnjem dok je premijer Kosova Aljbin Kurti istakao da je kosovska vlada u programu Kompakt učestvuje 34.7 miliona dolara, prenosi Koha.

Rizvanoli je istakla da se očekuje da će ta vrednost biti još veća kada cene energenata porastu.

„Upotreba baterije će donekle uticati na smanjenje skupog uvoza. Preliminarni proračun MCC-a je da će energetske rezerve uštedeti kosovskom elektroenergetskom sistemu najmanje 15 miliona evra godišnje, a očekuje se da će ova vrednost biti još veća kada cene struje porastu, kao što se dešava ovih dana“, rekla je ona.

Ona je dodala da implementacija projekta zvanično počinje 18 do 24 meseca nakon ratifikacije.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da se Vlada Kosova obavezala da dodeli 34,7 miliona evra u vidu sufinansiranja MCC sporazuma koji je ove nedelje potpisan u SAD.

Na konferenciji za novinare zajedno sa ministrkom ekonomije Artanom Rizvanoli, Kurti je rekao da je ukupna vrednost programa 236,7 miliona dolara.

„Ugovorom sa MCC-om, dogovoreno je da oni daju grant u iznosu od 202 miliona dolara. Ovo je najveći jednokratni grant u istoriji Kosova. Vlada Kosova se obavezala da će podržati program sa 34,7 miliona dolara sufinansiranja, čime je ukupna vrednost dostigla 236,7 miliona dolara”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, investicije programa "Kompakt" biće u vlasništvu Kosova.

„Investicije "Kompakta" biće vlasništvo Kosova i obuhvataće tri projekta: prvi je rezerva ili baterije kapaciteta 340 megavata, drugi je razvoj radne snage i uključivanje žena u energetski sektor, a treći je projekat Američkog instituta za katalizator u razvoju. Istovremeno se razvijaju okviri u oblasti energetike i podstiču se investicije”, zaključio je Kurti.