Rode: Kurti je bio upoznat sa našim stavom o Zajednici srpskih opština i Savetu Evrope

Jorn Rode
Izvor: Kosovo Online

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode kazao je u intervjuu za Kaldžo da nije očekivao da će kosovski premijer Aljbin Kurti biti iznenađen stavom Nemačke ili Francuske da Kosovo treba da pošalje nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom Ustavnom sudu dodajući da mu je to predočeno u razgovorima sa francuskim, ali i sa nemačkim zvaničnicima.

Rode je istakao da je za te dve zemlje preduslov Kosovu za članstvo u Savetu Evrope slanje nacrta statuta Zajednice Ustavnom sudu.

"Čak sam i ja iznenađen što je on bio iznenađen. Zato što je premijer Kurti razgovarao sa francuskim predsednikom Makronom, razgovarao je sa kancelarom Šolcom, sastao se sa nemačkim ministrom spoljnih poslova pre deset dana u Berlinu i imali smo istu poruku za njega: Uradite nešto u vezi Zajednice i to će pomoći da se obezbedi većina", rekao je Rode.

Dodao je da je slanje nacrta statuta Ustavnom sudu jedini način i izrazio nadu da će se Kurti predomisliti pre sastanka Komiteta ministara koji će se održati 16. ili 17. maja.

Kako kaže, što se tiče glasanja bolje je da ne bude na dnevnom redu jer bi neuspelo glasanje bilo katastrofa.

"Kosovo ima jedinstvenu šansu da se uskoro pridruži. A ono što bismo voleli je da Kosovo donese pravu odluku, pa bih više voleo da sada nemamo glasanje u slučaju da Kosovo ne preduzme očekivani korak", dodao je Rode.

Prema njegovim rečima, slanje nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu je veoma važno za obezbeđivanje 31 glasa ministara spoljnih poslova, odnosno dve trećine glasova koje su neophodne.

Kurti je juče rekao da neće prihvatiti Zajednicu opština sa srpskom većinom kao uslov za ulazak u Savet Evrope.

"O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, taj zahtev nije principijelan, već apsurdan.

Naveo je i da evropski nacrt statuta nije zvaničan jer ga Srbija nije prihvatila 26. oktobra prošle godine i kao takav ne može biti poslan Ustavnom sudu.

Ambasada Nemačke je za Kaldžo istakla da je na premijeru Kurtiju i njegovoj vladi da drugim sredstvima, odnosno preduzimanjem drugih konkretnih koraka ka stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom, ubede potreban broj država za podršku za članstvo.