Rode: Što pre bude formirana ZSO, to bolje za Kosovo

Jorn Rode
Izvor: Reporteri

Nemački ambasador u Prištini Jern Rode poručio je danas da je obaveza Kosova da formira Zajednicu srpskih opština, a da je svima u interesu da se to realizuje što je pre moguće, prenosi Gazeta ekspres.

Rode je podsetio da je kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio da je nacrt statuta ZSO koji je predložila "velika petorka" u skladu sa Ustavom Kosova.

"Ne potvrđujem i ne demantujem ništa, samo želim da ponovim ono što uvek govorimo – Nemačka je jedan od najbližih partnera Kosova i mi smo, zajedno sa EU i uz punu podršku posrednika EU, uložili mnogo napora da trajno rešenje i rešenje je podrazumevalo osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. A premijer je javno izjavio da je ovaj najnoviji predlog koji je iznela EU pažljivo napisan u skladu sa Ustavom Kosova i 100 odsto sam siguran da ne radimo ništa što je u suprotnosti sa Ustavom Kosova", naveo je Rode.

Istakao je da će formiranje ZSO doneti trajna rešenja u odnosu sa Srbijom.

"Zajednica mora biti formirana. Što pre to bolje. I onda možemo da napravimo veliki korak napred u procesu normalizacije sa Srbijom", rekao je on.

Rohde je govorio i o ulozi Natoa na Kosovu nakon jučerašnje posete generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, rekavši da je Nato tu da podrži stabilnost na Kosovu i da se ništa nije promenilo.

"Nato je tu da podrži stabilnost na Kosovu i ništa se nije promenilo. Ono što vidim jeste da NATO na teroristički napad u Banjskoj reaguje obezbeđivanjem bezbednosti, posebno na severu. Važno je da postoji bezbednost na severu", zaključio je on.