Rosu u zgradi opštine Zvečan, na referendumu niko nije glasao

Zvečan,  referendum
Izvor: Kosovo Online

U blizini biračkih mesta za glasanje u opštini Zvečan, gde je bila kancelarija predsednika opštine, smešteni su pripadnici specijalne jedinice za brzo delovanje kosovske policije – NJSO. Prema podacima CIK do 15 časova na referendum u opštini Zvečan nije glasao niko.

U ovoj zgradi su, blizu prostorije gde je NJSO, deo Rosu jedinica, postavlјena i biračka mesta na današnjem referendumu, tako da bi svako ko bi hteo da glasa morao da prođe pored prostorije gde su prištinski specijalci.

Prisustvo specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na severu, protivpravna hapšenja i zastrašivanja Srba jedan je od razloga zbog kojih su Srbi u novembru 2022. napustili privremene institucije i bojkotovali izbore na severu u aprilu prošle godine.

Priština danas u četiri opštine na severu organizuje referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke su  pozvale na bojkot zbog uslova koje su privremene institucije propisale, a kojima je učinjeno sve da referendum ne uspe.