Rot: Nadam se da će obe strane ispuniti obećanja iz Ohrida

Kurti, Vučić, Lajčak, Borelj u Ohridu
Izvor: Kosovo Online

Predsednik odbora Bundestaga za spoljne poslove, član Socijaldemokratske partije Nemačke Mihael Helmut Rot, koji je došao u posetu Beogradu, izjavio je za Novi magazin kako se nada da će Beograd i Prištiina održati svoja obećanja data na sastanku u Ohridu, prenosi N1.

„Ovde sam u odlučujućim trenucima za budućnost Srbije i Kosova i za put obe zemlje prema Evropskoj uniji. I ponavljam, ja sam potpuno ubeđen da šest zemalja Zapadnog Balkana imaju realnu šansu da budu deo Evropske unije. I dijalog o normalizaciji između Srbije i Kosova je jedan od ključnih elemenata", rekao je Rot.

Naglasio je kako je sada potrebno "hrabro vođstvo" predsednika Vučića i premijera Kurtija da prevaziđu kontroverze, da ustanove zajedničke osnove za pomirenje i uzajamno poverenje.

"I zato sam prilično siguran da je ohridski dogovor značajan pomak i moje jasno očekivanje je da obe strane sprovedu obećano. To je veliki izazov za Kosovo ali i za Srbiju. Zaista se nadam da postoji šansa za predsednika Srbije i vladu Kosova da pokažu posvećenost tom dogovoru. Nisam baš srećan zbog komentara u kojima se nipodaštava suština ovog dogovora. Nemačko – francuski predlog je bio osnova za dogovor, a pregovori su bili pod okriljem Evropske unije uz specijalnog izaslanika Lajčaka i visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Borelja. I zato se nadam da će vođstvo obe strane održati svoja obećanja“, zaključio je Rot.