RSE: Gervala prihvatila poziv da poseti Grčku, o datumu naknadno

Donika Gervala-Švarc
Izvor: Privatna arhiva

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala prihvatila je poziv Grčke da zvanično poseti tu zemlju, piše Radio slobodna Evropa.

Iz Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore potvrđeno je da će se Gervala rado odazvati ovom pozivu, ali nije naznačeno kada će poseta biti i realizovana.

Inače, Grčka je jedna od pet zemalja Evropske unije koja još uvek nije priznala Kosovo, ali ova zemlja ima svoju Kancelariju za vezu u Prištini.

Poziv za posetu Gervale upućen je preko šefa grčke Kancelarije za vezu na Kosovu Krisoli Aliferija tokom sastanka koji je imala 15. aprila sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Na sastanku Kurti je zatražio od Aliferija, da se Grčka pridruži državama koje su priznale nezavisnost Kosova, ali prema stavu zvanične Atine, koji je objavljen i na veb stranici Kancelarije za vezu u Prištini, pitanje priznanja zavisi od ishoda dijaloga između Kosova i Srbije.

Iz MSP Kosova naveli su da Priština i zvanična Atina već imaju dobre bilateralne odnose.

"Kosovo je veoma zainteresovano za produbljivanje međuinstitucionalne saradnje sa Grčkom. Kosovo je posvećeno jačanju saradnje u budućnosti i tako da ovo saradnja rezultira priznanjem od strane Grčke, kao važne zemlje za nas u EU i u regionu", naveli su iz MSP.

Kako se dodaje, Kosovo je optimistično po tom pitanju, s obzirom na jačanje bilateralnih odnosa Grčeke i Kosova.

"Radimo i na produbljivanju bilateralnih odnosa u oblasti ekonomije, kulture, ali i u drugim oblastima koje su važne ", saopštilo je ministarstvo.

Na veb stranici grčke Kancelarije za vezu u Prištini navodi se da je "grčka politika inspirisana iskrena volja za izgradnjom okruženja mira i prosperiteta za sve narode u regionu, poštujući ljudska prava i osnovne slobode".

"U potpunosti podržavamo dijalog između Prištine i Beograda, pod posredovanjem EU, procesa koji je dao značajan zamah evropskom kursu obe strane", kaže se u saopštenju te Kancelarije.