Hoti: Grčka najbliža priznanju Kosova, Španija "najproblematičnija"

Ekonomia online
Izvor: Ekonomia online

Politički analitičar Afrim Hoti veruje da postoji velika mogućnost da Grčka uskoro prizna Kosovo i ocenjuje da ova zemlja to do sada nije učinila zbog probleme koje ima sa Kiprom, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti naglašava da je u ovom trenutku za Prištinu veoma važno da obezbedi priznanje jedne od pet zemalja EU, koje još uvek ne priznaju nezavisnost Kosova. 

"Mislim da će Grčka biti prva koja će priznati nezavisnost. Kosovo i Grčka već imaju dobre odnose, a 'najproblematičnija' je Španija. Trebalo bi učiniti više po ovom pitanju, posebno kada je reč o Španiji", rekao je Hoti.

Bivši diplomata i direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politika - KIPRED Ljuzljim Peci veruje da Kosovo trenutno ne može da učini ništa da utiče na odluku Grčke, Rumunije, Slovačke, Kipra i Španije da priznaju Kosovo.

Politike ovih zemalja smatra Peci  zavise od ishoda dijaloga Kosova i Srbije uz posredovanje EU. 

"Od ovih zemalja, najbliže priznanju Kosova su Grčka, Rumunija i Slovačka, dok su Španija i Kipar prilično daleko. Ova pozicija zavisi od ishoda dijaloga između Kosova i Srbije. Ako postoji sveobuhvatan sporazum između Prištine i Beograda, koji bi podrazumevao priznavanje, onda će se položaj ovih država promeniti", dodao je Peci. 

On dodaje da je  članstvo  Kosova u EU i NATO  blokirano upravo zato što pet zemalja članica ne priznaju nezavisnost Kosova. 

“Kosovo bi do sada moglo biti prilično blizu članstva u NATO i to bi značilo kraj uticaja Rusije na Balkanu. Evroatlantska integracija nije moguća i ne može se preduzeti nijedan važan korak u tom smislu dok nas ne priznaju sve članice EU“, zaključuje Peci. 
 

Miodrag iz Peći
20. April 2021.
Račun bez krčmara a krčmar je Srbija. Samo otežavate situaciju i Srbiju koja je možda i želela kompromis pa čak i razmenu teritorija po poslednjem intervjuu predsednika Vučića za BiH medije jasno i decidno rekao: Neću Republiku Srpsku kao kompezaciju za KiM, neću nikome da dam srpsko Bujanovac i Preševo i najzad da je za međunarodno priznate granice Srbije znači sa KiM. Još nešto što se čita između redova a to je ne usvoji li se Briselski Sporazum u celosti, tj. ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, ukida se EULEKS, vraća se UNMIK i iz EU se vraća u UN a tamo u SB UN vas ne priznaje 9. članica, u UN više od 60% članica i više od 85% stanovništva pa sada vidite. A u NATO nećete moći ako imate nerešene granice sa susedima i ako ne kontrolišete kompletnu teritoriju a vi ne kontrolišete oko 16% teritorije.
Ja
20. April 2021.
Dosta su raskomadali jugoslaviju nece i deo srbije kosovo je srbija dosta je bilo teroristickih zla sila i lazi !!!!!!!
MB
28. Maj 2021.
Tako je