RSE: Vlast i opozicija na Kosovu bez zajedničkog stava o dijalogu

Beograd Priština
Izvor: Tanjug

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u nekoliko navrata istakao da je po pitanju dijaloga sa Srbijom neophodno političko jedinstvo, međutim opozicione političke partije na Kosovu poručuju kako konsenzus zavisi isključivo od Vlade Kosova, u čijoj je nadležnosti proces normalizacije odnosa sa Srbijom, piše Radio slobodna Evropa, prenosi RTK.

Kurti se, u okviru konsultacija sa opozicionim partijama po pitanju dijaloga, 25. maja sastao sa liderom Alijanse za budućnost Kosova Ramušem Haradinajem, a 26. maja sa liderom Demokratskog saveza Kosova Ljumirom Abdidžikuom.

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj odbio je Kurtijev poziv za sastanak.

Rezultat sastanaka vlasti i opozicije

Član Predsedništva Demokratskog saveza Kosova Teuta Sahatčiu smatra da Kosovo treba da uzme u obzir rezoluciju o dijalogu koja je usvojena u Skupštini Kosova prošle godine kao i odluku Ustavnog suda kojom se precizira da je Vlada zadužena za dijalog sa Srbijom.

Napominje da će DSK biti konstruktivan po pitanju dijaloga sa Srbijom i dodaje da je u tom duhu održan sastanak između lidera DSK Abdidžikua i premijera Kurtija.

Sahatčiu za RSE navodi da je na tom sastanku Abdidžiku predao dokument sa stavovima te partije premijeru Kurtiju, u kome se traži zaštita teritorijalnog integriteta, očuvanje unitarnog karaktera Kosova i ustavnog poretka, kao i veće angažovanje SAD u dijalogu sa Srbijom.

Nije mogla da precizira da li je politički spektar na Kosovu saglasan po pitanju dijaloga sa Srbijom i navodi da će to zavisiti od stava premijera Kurtija uoči nastavka razgovora o normalizaciji odnosa.

„DSK je parlamentarna stranka, opoziciona stranka, stranka koja ima jasnu ulogu. Imaće snažnu ulogu u nadgledanju dijaloga, a zahtevaće od premijera izveštaje. U međuvremenu, svoje stavove smo u pisanom obliku dostavili premijeru“, naglasila je Sahatčiu.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi kaže za RSE da je ta stranka odlučila da podrži dijalog sa Srbijom jer je to važan proces, ali napominje da je ABK dala i svoje sugestije po tom pitanju, napomenuvši da se u dijalogu moraju zaštiti interesi Kosova.

„Pristup je bio pozitivan u pogledu diskusije o dijalogu. Ali, ovo će zavisiti od stava Vlade Kosova, jer glavna odgovornost leži na Vladi. Političke stranke i institucionalni lideri moraju da sarađuju u ovom pogledu kako bi Kosovo imalo svoju platformu, precizan dnevni red pregovora i kako bi sve rezultiralo posvećenošću koja će dati rezultate“, naglasio je Isufi.

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj kaže da se nije odazvao pozivu premijera Kurtija na sastanak jer nije bilo precizirano o čemu će biti reči na njemu.

“Nije bio precizan zbog čega je tražio sastanak, to je prvo, a drugo mi mislimo da Vlada treba da ima jasan stav po pitanju dijaloga, da ima neku platformu, da se zna cilj dijaloga i šta Vlada očekuje od dijaloga. Bez toga nema smisla da se nađem sa Kurtijem kako bi imali jednu zajedničku sliku”, poručio je Hodžaj za RSE.

Podvukao je da pitanje političkog konsenzusa zavisi isključivo od Vlade, dodao je da PDK “može da razgovara sa predstavnicima Vlade o dijalogu samo unutar Skupštine” i ponavio da je za proces dijaloga sa Srbijom zadužena isključivo Vlada Kosova.

RSE poslao je upit Vladi Kosova o mogućnostima ujedinjenja političkog spektra po pitanju dijaloga, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Iz Vlade Kosova nije stigao ni odgovor na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u subotu, 29. maja, rekao da neće potpisati priznanje nezavisnosti Kosova bez obzira na pritiske, koji će “biti veliki i pre i posle nastavka dijaloga”.