Rugovi i Bljakaju ukinuta mera kućnog pritvora

Haki Rugova
Izvor: kosovain.eu

Apelacioni sud odlučio je danas da promeni presudu Osnovnog suda u Peći u vezi sa merom kućnog pritvora protiv gradonačelnika Istoka Hakija Rugove i bivšeg zamenika gradonačelnika ove opštine Ljuljzima Bljakaja, prenosi Koha.

Iz suda je poručeno da je mera kućnog pritvora zamenjena zabranom približavanja svedocima.

„Konkretno, zabranjeno im je da prilaze svedoku na udaljenosti manjoj od 100 metara kao i dalja komunikacija u narednih mesec dana. Ovom presudom okrivljeni se obaveštavaju da u slučaju kršenja ove mere sud može odrediti pritvor“, kaže se u obaveštenju iz suda i dodaje da se i ovom merom može postići cilj zbog kojeg je izrečena mera kućnog pritvora.

Sud smatra da je s obzirom na težinu krivičnih dela, način, okolnosti i vreme u kojem se sumnja da su počinjena, mera pritvora za približavanje mestu ili osobi dovoljna da smanji rizik od uticaja na okrivljene u dokazima ili svedocima, ili čak počini bilo koje drugo krivično delo.

Gradonačelnik Istoka Haki Rugova osumnjičen je da je počinio krivična dela „Sukob interesa“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i krivično delo „Falsifikovanje službene isprave“, dok se Ljuljzim Bljakaj tereti za krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „Falsifikovanje službene isprave“.