Rumunija potvrđuje da ne priznaje Kosovo, naziva ga pokrajinom

rumunija zastava
Izvor: Klan Kosova

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo je da Rumunija ne menja stav o nepriznavanju Kosova i da je u "internoj analizi" njihov stav u vezi sa liberalizacijom viza za Kosovo, a što je tema o kojoj se rasprava očekuje sutra na sastanku Radne grupe za vize Saveta u EU, prenosi Ljajmi.

"Stav Rumunije o liberalizaciji viza za Kosovo još uvek je pod unutrašnjom analizom, polazeći od premise poštovanja neutralnosti EU prema statusu pokrajine", navodi se u odgovoru rumunskog Ministarstva spoljnih poslova za Ljajmi. 

S druge strane, naveli su da ne menjaju svoj stav u pogledu nepriznavanja Kosova.

"Rumunija nije promenila stav da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost od strane vlasti u Prištini. Istovremeno, Rumunija namerava da doprinese povećanju uticaja EU u regionu Zapadnog Balkana", saopštilo je rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova. 

Podsetili su da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima od 2018. godine.

Ljajmi podseća da je rumunski parlament izrazio protivljenje priznanju Kosova još kada je ono proglasilo nezavisnost 2008. godine.

Osim Rumunije, članice EU koje ne priznaju Kosovo su i Španija, Slovačka, Grčka i Kipar. 

I Ministarstvo spoljnih poslova Španije je danas potvrdilo da ta zemlja ostaje pri svom stavu o nepriznavanju deklaracije o nezavisnosti koju je Priština usvojila 2008. godine.