Sadiku: Izbori na severu izazov za institucije, možda i ne budu održani

Arbnor Sadiku
Izvor: Ekonomia Online

Politički analitičar Arbnor Sadiku smatra da institucije Kosova treba da imaju plan B u vezi sa održavanjem vanrednih izbora na severu Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Sadiku ističe da plan B podrazumeva odlaganje izbora za drugi termin.

„Ovo je izazov za institucije Kosova jer Srpska lista, koju podržavaju strukture Srbije, ili Vlada Srbije i Predsedništvo na čelu sa Vučićem, ima punu podršku za dezintegraciju tog dela Kosova i za neučestvovanje u izborima. U slučaju da se to desi, naravno da će biti problema na Kosovu. Bilo bi dobro da Kosovo nađe plan B da odloži te izbore dok ne budemo imali saradnju sa međunarodnom zajednicom i da preko njih imamo garanciju učešća svih Srba ili srpskih stranaka koje se prijave na izbore, koje su uglavnom iz severnog dela i koje učestvuju u političkom i izbornom životu severa Kosova, odnosno u četiri opštine sa srpskom većinom“, rekao je Sadiku.

On dodaje da postoji mogućnost da izbori uopšte ne budu održani, jer Srpska lista i Srbija ne žele učešće Srba sa severa.

„Imamo javni stav Srpske liste i Vlade Srbije da Srbi sa severa neće učestvovati na izborima, na osnovu trenutne situacije. U slučaju da se to desi, mislim da će biti loše jer bi se sever ponovo našao u blokadi i to će biti vest u međunarodnoj areni i poslaće lošu poruku stranim investitorima. Na Kosovo bi se gledalo kao na zemlju koja ima predispozicije za eskalaciju političke situacije i na zemlju koja nije politički stabilna”, rekao je Sadiku.