Sadiku: Lajčakov dolazak ne znači da će "vruće teme" uskoro biti na stolu

Arbnor Sadiku
Izvor: Ekonomia Online

Stručnjak za međunarodne odnose Arbnor Sadiku za Kosovo onlajn je izjavio da je poseta specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka Prištini deo njegovih redovnih aktivnosti i da je očigledno da je dijalog u zastoju jer dve strane ne mogu da postignu ni najminimalniji kompromis.

On ocenjuje da ne treba očekivati značajniji napredak u procesu dijaloga Beograda i Prištine do okončanja izbornog procesa na Kosovu.

“Dijalog između Kosova i Srbije nastaviće da se intenzivira nakon lokalnih izbora koji će biti održani na Kosovu 17. oktobra. Trenutno se za Evropsku uniju samo povratak strana u dijalog smatra uspehom, a u ovom trenutku dijalog je u zastoju zbog lične volje premijera Kurtija, ali i predsednika Vučića”, kaže Sadiku.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je na početku posete Kosovu rekao da je najvažnija stvar trenutno stanje dijaloga. Prema oceni Sadikua, predstojeća jesen će biti, pre svega, usredsređena na pokušaj obnavljanja dijaloga, te dodaje da aktivnosti Lajčaka ne ukazuju na to da će se ubrzo krenuti u novu dinamiku, ali da će se na tome raditi.

“Čak i nakon posete gospodina Lajčaka poslednjih dana i Kosovu i Srbiji, ne očekujem da će se o vrućim temama uskoro raspravljati. Prva je osnivanje Zajednice srpskih opština, a druga je uklanjanje Kosova iz Ustava Srbije. Raspravljaće se o temama kao što sunestala lica i slično”, navodi Sadiku.

On smatra da jedan od preduslova za postizanje konačnog sporazuma, a to je Zajednice srpskih opština, treba ponovo da se razmatra, naglašavajući neophodnost izmene Ustava na Kosovu, a naročito u Srbiji.

"U osnovi, Kosovo i Srbija imaju spor oko statusa Zajednice opština sa srpskom većinom, da li će to biti pod ustavnim uređenjem Kosova ili ne. Šta znači sadašnji ili novi ustavni sistem, to je sada pitanje. U osnovi, ako razumete logičan proces normalizacije i dijaloga, nije isključena mogućnost da ćete na kraju procesa promeniti svoj Ustav. To se odnosi i na Srbiju, kao i na Kosovo. Kosovo je nezavisna država od Srbije, a da bi sprovela sporazum potpisan u Briselu, Srbija mora da promeni Ustav. Ako govorite ozbiljno, svaki potez koji je Srbija povukla u briselskom dijalogu nije u skladu sa postojećim Ustavom Srbije. Kosovo je u njemu autonomni deo Srbije, ali to zaista nije. Realnost je da je Kosovo nezavisno od Srbije", zaključuje Sadiku.

Dušan Silni
17. Septembar 2021.
Vi ste jedna obična lopovska banda. Oteli ste Kosmet uz pomoć amera, a kad neko nešto otme od drugoga on je lopov. Kosmet je bio i ostaće teritorija Srbije, svidelo se to vama ili ne.