Šainović: Evropa ne može da se suprostavi velikim silama, pa oštrinu pokazuje na Srbiji

Nikola Šainović
Izvor: Print Screen

Bivši premijer Savezne Republike Jugoslavije Nikola Šainović izjavio je za tv Pink da pritisci u uslovi koje EU postavlja pred Srbiju zbog Kosova i republike Srpske i neuvođenja sankcija Rusiji, predstavljaju kontinuitet pokušaja rušenja Srbije.

"Do sada se razgovaralo statusno neutralno, Kosovo je bilo sa ‘zvezdicom’ i na tom principu smo razgovarali sa EU. Sada oni vidno zaoštravaju svoju politiku prema Srbiji. Kada se nešto desi u svetu, Evropa, koja ne može da se suprostavi velikima, mora da sluša Ameriku i da trpi Rusiju, ona prema nama pokazuje oštrinu", rekao je Šainović.

Kako kaže, bacaju u vodu 20 godina pregovaranja i dodaje da treba da se zapitaju šta su evropske vrednosti, da li su to vrednosti u kojima se potpisuje sporazum, koji se zatim krši.

"Ja mislim da mi treba da vodimo računa o sebi, gledajući celinu tog problema", rekao je Šainović.

Bivši diplomata Branko Branković rekao je da nikada kao do sada nije decidno rečeno da se od Srbije traži da prizna Kosovo i dodaje da je činjenica da se Evropa nalazi u velikoj muci, kao i da nema jedinstvo u mnogo čemu.

"SAD ovde velikim koracima ulazi u Evropu preko Nemačke. Ono što Šolc govori isključivo je odraz američke politike, i to je pobudilo i u samim evropskim zemljama šta i kako i dokle treba da trpe određeni pritisak", rekao je Branković i dodao da polako počinju da se vide neke konture Evrope kao takve.