Šainović: Kurti ne poštuje nijedan sporazum, sprovodi silu nad Srbima

Nikola Šainović
Izvor: Ekspres

Nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović, govoreći o stalnom teroru koji Srbi trpe od strane Prištine, kao i o skorašnjem slučaju kada su trojica Albanaca pretukla srpskog mladića iz Gračanice, a dan kasnije je zapaljena kuća povratničke porodice Janačković, poručuje da kada se ne poštuju potpisani sporazumi, onda sila preovladava, prenosi Kurir.

"Niti jedan međunarodni dokument, od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti do Briselskog sporazuma i dogovora koji su usledili kosovski premijer Aljbin Kurti niti poštuje niti sprovodi. Kurti neće ni da izgovoriti reči 'Briselski sporazum'. Ako neće, da li mi onda imamo bilo kakav sporazum? Kada nemate sporazum, onda sila preovladava jer nema prava. Sila je u ovom slučaju ona iza koje stoji još veća sila. Zato imamo kontinuitet napada na Srbe, koje žele da oteraju sa Kosova", navodi Šainović.

Komentarišući jučerašnji sastanak lidera regiona u okviru Procesa Brdo-Brioni, kazao je da je svako sastajanje i vođenje razgovora pozitivno, pa makar bilo sami radi protokola, ocenivši da krupne probleme ne bi trebalo "gurati pod tepih" kako bi se susreti završili na prijatan način, prenosi Kurir.

"Svakako se neke male stvari mogu pomaći i može se popraviti međusobna atmosfera među ljudima. S druge strane, mi imamo inflaciju tih inicijativa. Sve je to lepo, ali ako želite da završite susret na prijatan način, onda preskočite krupna pitanja. Nema drugog spasa osim bavljenja krupnim problemima na ozbiljan i dubok način. Sve što krupno stavite ispod tepiha, narašće i prevrnuti astal", kazao je Šainović.

O zajedničkoj deklaraciji koja je usvojena u Skoplju, a u kojoj je spomenuta 2030. godina kao godina za priključenje zemalja Zapadnog Balkana EU, Šainović kaže da ne treba biti u potpunosti skeptičan.

"Hajde da vidimo kakav će odgovor Evrope biti za proširenje, ali to da vidimo konkretno. Mi imamo svetske probleme kojima je teško predvideti kraj ove godine, a kamoli 2030. Mora dosta pozitivnih stvari da se desi kako bi se bavili proširenjem EU", naveo je.