Jevtić: Dugoročni plan Prištine je da do povratka Srba na Kosovo nikada ne dođe

Dalibor Jevtić
Izvor: Kosovo online

Gradonačelnik Štrpca i bivši ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić rekao je danas da od kako je premijer Aljbin Kurti na vlasti o povratku Srba na Kosovo više niko i ne govori, a da se oni koji tamo žive skoro svakog dana suočavaju sa pritiscima, novim hapšenjima i napadima na imovinu.

Povodom nedavnog paljenja kuće povratničke porodice Janačković i napada na srpskog mladića iz Gračanice, kojeg su pretukla trojica Albanaca, Jevtić za Kosovo onlajn ukazuje da kosovski premijer pritiske na Srbe u poslednje vreme pojačava kako bi skrenuo pažnju sa ključnih pitanja, a to su nastavak dijaloga i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Incidenti su samo nastavak konstantnog pritiska na srpski narod koji živi na KiM, posebno na one koji žele da se vrate ili su se vratili. S druge strane, u političkom smislu, takve akcije imaju za cilj upravo skretanje pažnje sa onih tema koje su važne u nastavku dijaloga, ako se želi da on bude uspešan, a to je formiranje ZSO. Dakle, to je prevashodni cilj Kurtija i aktuelnog režima u Prištini kada je reč o ovakvim incidentima", rekao je Jevtić.

Dodao je da nije reč samo o fizičkim napadima na Srbe i paljenju kuća povratnika. Navodi da su tu i hapšenja, kako viđenijih Srba koji žive na Kosovu, tako i onih koji žele da se vrate i da regulišu pitanje imovine koja im je uzurpirana.

Ukazuje da je sve to deo dugoročnog plana Prištine da do povratka Srba na Kosovo nikada ne dođe.

"Sve je to koncept, 'recept' koji se primenjuje već dugo, a posebno je radikalizovan od kako je Kurti došao na vlast", istakao je Jevtić.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandar Vučića da je od tada bilo više od 400 napada na Srbe, njihovu imovinu i svetinje, gradonačelnik Štrpca naglašava da je upravo to prava slika aktuelnog režima u Prištini.

"Kurti tvrdi da je Kosovo najdemokratskija zemlja u regionu, da tamo u smislu demokratije, kada njega slušate, 'cvetaju ruže' i sve je idealno. Ali realnost na terenu jeste upravo ono na šta ukazuju različiti podaci. Realnost su konstantni napadi na Srbe, porast kriminala od kada je Kurti na vlasti, korupcionaške afere u kojima su glavni akteri pripadnici aktuelnog režima u Prištini", naveo je Jevtić.

U ovom trenutku, kada je reč o situaciji na Kosovu, ističe Jevtić, ono što se dešava je sve samo ne demokratija i teško je, ukazuje, očekivati da će sutra biti bolje, naprotiv, iz dana u dan je sve gore, a položaj srpskog naroda sve teži i teži, bilo da živi južno ili severno od Ibra.

Jevtić poručuje da sa pozicije Srba i Srbije dijalog nema alternativu.

"Naš interes je mir i da se svi problemi rešavaju kroz dijalog, jer je to naša šansa da probleme koji nam stoje na putu opstanka zaista rešimo na drugačiji način od onoga što trenutno imamo za situaciju", rekao je Jevtić.

Na pitanje da li se srpski narod može pouzdati u međunarodnu zajednicu da će uspeti da utiče na Prištinu, s obzirom da do sada ili nije reagovala ili je ta reakcija bila "mlaka" na sve incidente, paljenja kuća i hapšenja Srba tokom poslednjih meseci, Jevtić nije optimista da će se pozicije i politika prištinskih vlasti bitnije promeniti.

Izrazio je uverenje, na šta je, kako kaže, i ranije ukazivao, da "Kurti neće formirati ZSO, već će, naprotiv, uraditi sve da do toga ne dođe".

"Kada govorimo o međunarodnoj zajednici, nažalost, Brisel se do sada pokazao kao slab u smislu garancija da će ono što je dogovoreno biti i sprovedeno. Ako ZSO, kao najvažnija tačka Briselskog sporazuma koji je potpisan pre deset godina, još nije sprovedena, onda se ne mogu očekivati ni neki drugi rezultati dijaloga", naglasio je Jevtić.

Istakao je i da kada god predstoji nova runda dijaloga, "na terenu imamo sve više više problema, incidenata, napada, više policijskih akcija pod raznim izgovorima i hapšenja Srba".

Smatra da međunarodna zajednica treba da napravi prvi korak koji treba da bude u kontekstu, ne samo deklarativnog upozorenja ili kritike prema Prištini, već konkretne mere koja će doprineti da oni koji ne sprovode ono što je dogovoreno budu sankcionisani.

"Ukoliko se to ne dogodi, mi ćemo i dalje imati istu situaciju, i mesecima, i godinama govoriti sa iste pozicije kao što govorimo danas", zaključio je Jevtić.

Na pitanje koliko se ljudi vratilo na Kosovo od kako je Aljbin Kurti premijer, Jevtić kaže da o povratku danas više niko i ne govori.

"Od kada je Kurti na čelo Ministarstva za zajednice i povratak doveo svog 'poslušnika', o povratku više niko i ne govori. Uhapsili su Zarića, čoveka koji je bio uporan da se vrati u Ljuboždu, a jeste li čuli da je iz Ministarstva neko nešto rekao? To se pre nikada nije dogodilo, kada je to Ministarstvo vodio neko iz Srpske liste. I to vam govori da je pitanje povratka onoga trenutka kada je Nenad Rašić došao na čelo tog Ministarstva marginalizovano i onda povratka i nema", rekao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, to Ministarstvo se ranijih godina bavilo opstankom i važnim pitanjima za Srbe, a sada, naglašava, toga više nema.

"Sada se to Ministarstvo bavi onim što je agenda Aljbina Kurtija, a to je da Srba na KiM bude sve manje i manje", zaključio je Jevtić.