Šajn: Dogovorom u Ohridu sačuvan mir i zaštićen Balkan od sukoba

Željko Šajn
Izvor: Kosovo Online

Veoma je važno što su postignuti prvi značajni, pozitivni rezultati u okviru dijaloga, oko Briselskog sporazuma, i dogovor Beograda i Prištine, važan je ne samo za njih, već i za region i Evropu, ocenio je nakon poslednje runde dijaloga u Ohridu, dopisnik Politike iz Severne Makedonije Željko Šajn.

"Ovo je značajno za region i Evropu, jer svi živimo u međunarodnoj situaciji u kojoj imamo strah od širenja rata. Mislim da smo ovog puta, ovim dogovorom, uspeli to da stopiramo i da zaštitimo Balkan i naše zemlje“, rekao je Šajn za Kosovo onlajn.

To su, dodaje, posvedočili i domaćini poslednje runde dijaloga, predstavnici Severne Makedonije, kao i predstavnici Evropske unije.

„Videli smo da su razgovori bili teški, mučni, čak i napeti u nekim situacijama, ali važno da je Srbija značajno uložila sebe da bi se sačuvao mir na ovim prostorima i Srbija u miru“, rekao je Šajn.

Nakon sastanaka u Ohridu, koji su potrajali 12 sati, saopšteno je da je postignut dogovor o implementacionom planu, koji će biti proširen, a koji će postati deo pregovaračkog okvira Srbije i Kosova na putu ka EU.