Šajn: Džaferi politički i vojno obrazovan, situacija će umnogome zavisiti od opozicije

Željko Šajn
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Sobranja Severne Makedonije Taljat Džaferi, zajedno sa premijerom Dmitrom Kovačevskim, podneo je ostavku na tu funkciju kao uvod u izbor tehničke vlade 28. januara, 100 dana pre parlamentarnih izbora 8. maja. Za novog premijera Severne Makedonije, u periodu od tih 100 dana, danas je izglasan Džaferi koji je prvi Albanac na toj funkciji, a Željko Šajn, dopisnik Politike iz Skoplja, kaže da će sada situacija zavisiti umnogome od opozicije, odnosno od opozicione VMRO-DPMNE.

"VMRO-DPMNE se ne slaže da na čelu vlade bude Džaferi, ostaje da se vidi da li će oni dati svoje predstavnike u novoj Vladi i da li će to biti regularno i zakonski ako VMRO-DPMNE ne uđe. Oni su se kao opozicija sukobili politički sa pozicijom kada je u pitanju francusko - nemački predlog i promena Ustava kada je reč o tome da se Bugari unesu kao kategorija u Ustav koja će imati ravnomerno pravo o svemu da odlučuje", kazao je Šajn za Kosovo onlajn.

Dodaje da opozicija nije protiv toga da Bugari budu u makedonskom Ustavu, već im je problem način na kojem insistira francusko - nemački predlog u kojem se zanemaruju neki interesi Severne Makedonije, kao što je bilo i na Prespanskom sporazumu kada je promenjeno ime.

Šajn podseća da je tada Severnoj Makedoniji obećan evroatlanstki integritet, međutim od toga se jedino desilo članstvo u Nato.

"Za Evropu je bilo i novih uslova i ne garantuje se da neće biti i novih uslova nakon promene Ustava. Da li će izbori biti održani sa pripremom tehničke vlade to ćemo videti", kazao je Šajn.

Podseća da će se 28. aprila održati predsednički izbori, a 8. maja bi trebalo da budu zajednički parlamentarni i predsednički izbori i kaže da bi tada trebalo i da se dobiju odgovori.

"Da li će se kriza pojaviti, da li će biti specifičnija, kao neko makedonsko proleće ili će biti nova parlamentarna vlada - to ostaje da se vidi", kaže.

Kada je reč o samom Džaferiju, Šajn kaže da je on politički obrazovan, ali i vojno jer je završio visoke vojne škole u Jugoslaviji, baš u Beogradu i da ima veliko iskustvo u politici.

U tom smislu podseća da je bio ministar odbrane, predsednik parlamenta u dva mandata te da će sada preuzeti premijersku funkciju.

Pojašnjava da je tehnička vlada dogovorena kada je formirana Pržinska vlada i ističe da će ovo biti samo prelazni period.

Ukazuje i na to da je Džaferi kadar Demokratske unije za integraciju Albanaca na čijem čelu je Ali Ahmeti koji, kako dodaje, praktično iz senke deluje i određuje šta Albanci treba da rade.

"Međutim, tu postoji i opozicija koja je iz albanskih redova i suprotstavlja se veoma otvoreno. Postoje dve opozicije - jedna izrasla iz redova DUI-a, koja se ne slaže sa Ahmetijem, odnosno sa Ahmetijem se još i slažu, međutim ne slažu se sa Bujarom Osmanijem, ministrom inostranih poslova. Oni u njima vide kriminalce i onda tu postoji borba za vlast unutar opozicije, odnosno unutar DUI-a", navodi Šajn.

Dodaje da je druga opozicija iz albanskih redova ona koja je formirana od više partija - BESA, a koju predvodi gradonačelnik Tetova koji je proglasio Aljbina Kurtija za predsednika svih Albanaca u Tetovu i to ne tako davno, prošle godine.

"I tu se mogu očekivati raspleti ili zapleti oko svega što će se dogoditi i možemo dobiti odgovore da li će se koračati prema 'velikoj Albaniji' ili će koračati prema demokratskim procesima koji zahtevaju pluralizam na teritoriji Severne Makedonije", zaključio je Šajn.