Taljat Džaferi postao prvi albanski premijer Severne Makedonije

Taljat Džaferi
Izvor: Kosovo Online

Taljat Džaferi položio je zakletvu kao prvi albanski premijer u Severnoj Makedoniji.

On je postao premijer sa 65 glasova za, tri protiv i bez uzdržanih od 111 poslanika koji su bili u sali.

Zakletvu je položio pred poslanicima Sobranja Severne Makedonije nakon ostavke prethodne vlade koju je predvodio Dimitar Kovačevski.


"Vladu ću voditi odgovorno, ispunjavajući obaveze i očekivanja građana i koalicionih partnera. Iako je prelazna vlada koja će organizovati izbore, za mene je jedan dan ili 100 isto, a želim da vas uverim da će odgovornost i institucionalizam u rukovođenju biti moja dužnost. Nastaviću program prethodne vlasti realizacijom prioriteta građana i vlasti. Kako bismo krenuli ka EU putu, mi ćemo preduzeti odgovarajuće i sigurne korake koji pripadaju ozbiljnoj državi. Moja vlada će biti ruka i glas građana. Rad moje vlade će prolaziti kroz izazove koji će osigurati provođenje i poštovanje zakona i Ustava. Saradnja sa međunarodnim institucijama za izbore i razvoj zemlje biće moja obaveza. Saradnja sa EU, Natoom i SAD takođe će biti prioritet za mene i moju vladu", rekao je Džaferi.


Džaferi će predvoditi vladu 100 dana jer je to tehnička vlada. On je Skupštini dostavio nazive kabineta sa kojima će voditi državu do izbora 8. maja.