Šajn: Savet Oebs iz Skoplja poslao važnu poruku da je dijalog o miru u svetu ipak moguć

Skopje_231130_Željko Šajn 03
Izvor: Kosovo Online

Sa 30. Ministarskog saveta Oebsa u Skoplju, koji je okupio 70 delegacija iz 57 zemalja članica i partnerskih država, uključujući, mada ne u istom trenutku, i državnog sekretara SAD-a i šefa ruske diplomatije, poslata je poruka da se svi možemo nadati dijalogu o miru u svetu, smatra dugogodišnji dopisnik Politike iz Skoplja Željko Šajn. 

"Ma koliko mi bili pesimisti i gledali sa te negativne strane, ipak ostaje jedna pozitivna poruka sa ovog skupa, a to je da su svi značajni državnici ipak došli u Skoplje", rekao je Šajn za Kosovo onlajn, sumirajući dvodnevni skup na visokom niovu u glavnom gradu Severne Makedonije, za kraj godišnjeg predsedavanja te zemlje Oebsu. 

Prema njegovim rečima, to što se svi ti značajni državni nisu i sreli - ne mora da znači da nema i perspektive za mir. 

Ukazuje da su oni i samim dolaskom pokazali da moraju da sednu za jedan sto, da pregovaraju i da se dogovore oko budućnosti. 

"Nismo to ni mogli da očekujemo da će se to desiti naprasno, odjednom. Ministar inostranih poslova Rusije nije pozivan dve godine na sednice Oebsa, a nismo mogli očekivati da se to dogodi sada da sedne sa njim i državni sekretar Blinken, jer znamo da su to dve osobe, predstavnici država, koje su veoma odgovorne za mir u svetu i na osnovu čijih poteza u ovom trenutku imamo jednu neformalnu podelu između istoka i zapada. Tako da je jedna od osnovnih poruka koja se može poslati odavde, od svih ministara spoljnih poslova - da se možemo nadati dijalogu o miru u svetu", rekao je Šajn. 

Ističe i da je skup veoma važan za Severnu Makedoniju. 

"Za Makedoniju je ovaj događaj veoma važan, zato što se još jednom pokazalo da nema velikih i malih, već ima veoma značajnih, vrednih i onih koji se zalažu za određenu situaciju", dodaje Šajn. 

Kako kaže, zemlja sa dva miliona stanovnika koja je izrasla iz raspada SFRJ, uspela je da pokaže, kao i u okviru "Otvorenog Balkana", da je jedna od najznačajnijih situacija - mir. 

"Pokazalo se na koji način ta formula 'Otvorenog Balkana' može da se prenese i na međunarodne organizacije većeg formata, gde se sa punim kapacitetom razgovara, kao što je danas bilo. I da, zapravo, male zemlje mogu biti primer kako to treba raditi i obezbediti svakom čoveku da ima osnovna prava i da se vladavina prava vrati na svoje mesto i da političari moraju voditi računa i moraju donositi savesne i značajne odluke za mir u svetu. A, to će odjeknuti iz Skoplja ovog puta", rekao je Šajn. 

Jednoglasna ocena je da su u Oebsu podele nikad veće, a blokada pojedinih odluka gotovo da je dovela u pitanje budućnost te organizacije. Na pitanje da li su učesnici u Skoplju prisustvovali početku kraja ili oporavku Oebsa, Šajn kaže da se, ipak, prisustvovalo oživljavanju organizacije. 

"Ne verujem da smo prisustvovali uništavanju jedne međunarodne organizacije, mislim da smo više prisustvovali oživljavanju organizacije koja se zalaže za mir u svetu i koja daje inpute na koji način treba da se radi", istakao je on. 

Kao što, kaže, u svakoj porodici, državi, u svakoj promeni sistema postoje boljke koje treba prevazići, tako se i Oebs susreo sa ovakvim situacijama. 

"Mislim da se to u Skoplju dogodilo, time što je Blinken sleteo ovde, razgovarao kao strateški partner sa Makedoncima, a u isto vreme je došao i Lavrov, koji nije imao to pravo da razgovara kao strateški partner sa Makedonijom, jer je ona deo Natoa, ali kada napravite presek njihovog dolaska to znači da se može očekivati dijalog prema miru, ali i da to ne može preko noći", zaključio je Šajn.