Berbok Rusiji: Zaustavite rat – to je rat i protiv Oebsa

Analena Berbok
Izvor: Kosovo Online

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok apelovala je danas na Rusiju da zaustavi rat protiv Ukrajine, jer je to, kako je rekla, i rat protiv Oebsa, dodajući da je na Savetu ministara te organizacije potrebno da donese odluke kojima će se očuvati njena efikasnost.

Berbok je, u obraćanju na plenarnoj sednici Saveta ministara Oebsa, istakla da je Rusija napadom na Ukrajinu napala i evropski bezbednosni poredak.

Ona je podsetila da je na prošlogodišnjem skupu, 55 zemalja članica odlučilo da bude na strani međunarodnog prava i mira i poručilo da će sačuvati evropski bezbednosni poredak svim sredstvima i pored pokušaja Rusije da blokira budžet organizacije, pa i njenu efikasnost.

„Pošto je ovaj put i Rusija predstavljena u ovoj sali, iako ne i njen ministar koji je došao samo da priča, a ne i da sluša druge, poručujem vam – ’zaustavite ovaj rat koji je usmeren i protiv Oebsa’. Zaustavite patnju koju ste naneli milionima ljudi“, kazala je Berbok.

Naglasila je da za to nisu potrebni nikakvi pregovori, ustupci Ukrajine, već samo odluka Rusije da poštuje principe Oebsa i povuče svoje trupe.

Podsetila je i da se tri službenika Oebsove posmatračke misije još uvek nalaze u ruskom zatočeništvu, što, kaže, predstavlja brutalno kršenje zajedničkih pavila Oebsa.

„Učinićemo sve, ako se nastavi rat, da ne dopustimo da se slomi Oebs. Videli smo da su budućnost i vrednosti Oebsa važniji nego ikada“, dodala je ona.

Berbok je ukazala da je potrebno doneti odluke u vezi postavljanja na vodeće funkcije u institucijama Oebsa.

Navela je da Nemačka nije spremna na „kompromise kompromisa“, jer to i dalje smatra blokadom.

„Prihvatamo kompromise, ali ne kompromise kompromisa“, dodala je ona.

Apelovala je na sve zemlje članice, koje, kako je dodala, žele da slušaju, da učine sve da se očuva efikasnost Oebsa kroz zajedničku odluku u korist evropskog bezbednosnog poretka.