Sakelaropulu: Postoje pritisci, ali stav Grčke u vezi sa Kosovom ostaje nepromenjen

Predsednica Grčke
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavila da stav Atine u vezi s Kosovom ostaje stabilan i nepromenljiv.

„Pozicija Grčke ostaje nepromenjena. Moja zemlja dosledno primenjuje konstruktiivnu politiku, da bi obezbedila mir i stabilnost na čitavom području Balkana. Pozdravljamo napredak u odnosnima postignut u Briselu i Ohridu i posebno aneks implementacije. Grčka je spreman da pomogne“, rekla je predsednica Grčke.

Ona je na pitanje novinara da li je Grčka, u kontekstu rata u Ukrajini, izložena pritiscima Zapada da promeni svoj stav, odgovorila da uvek postoje pritisci da Grčka promeni stav o nepriznavanju Kosova, ali  da oni nisu uticali na njenu zemlju.

U vezi sa evrointegracijama Srbije Sakelaropulu je podsetila da je primena aneksa iz Ohrida povezana sa evroskim putem Srbije.

„Tako će i primena obaveza Kosova iz aneksa doprineti ukupnim naporima da se obezbedi mir i stbailnost regona“, ocenila je predsednica Grčke.

Predsednica Grčke je istakla da strateški karakter odnosa se oslikava i na zajedničkoj Deklaraciji o strateškom partnerstvu u energetici, turizmu, kulturi i odbrani.

"Želja je da se ubrza primena ove deklaracije u interesu naših zemalja, ali i čitavog Balkana“, izjavila je ona.

Istakla je da je neopravdan ruski upad u Ukrajinu pokazao da svi moramo da se boriimo za mir na osnovu principa UN.

„Težnje ka proširenju teritorija nisu prihvatljlive i nemaju mesta u Evropi u 21. veku“, navela je Sakelaropulu. 

Ona je istakla kako je Grčka uvek smatrala kako Srbija pripada evropskoj porodici.

„Stoga sam istakla čvrst stav Grčke o potrebi priključivanja Srbije EU i naporima koje vaša zemlja ulaže na tom putu. Podržavamo rešenje koje će pružiti stabilnost čitavom području Balkana i dati zamajac njegovom razvoju. Podržavamoe nedavne razgovore koji su vezani za pronalaženje rešenja i primenu plana implementacje“, istakla je predsednica.