Šalenberg: Stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana ključni prioritet

Aleksander Šalenberg MPS Austrija Kosovo online
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg istakao je danas, na sastanku "Prijatelja Zapadnog Balkana" u Rimu, da su stabilnost i bezbednost tog regiona "ključni prioritet".

"Zapadni Balkan je okružen članicama Evropske unije i EU nije potpuna bez tih zemalja. Problemi Balkana su i naši problemi, bilo u oblasti bezbednosti, migracije ili organizovanog kriminala. Zbog toga mi je stabilnost i bezbednost regiona ključni prioritet", naglasio je Šalenberg.

Kazao je da je Austrija "advokat" Zapadnog Balkana u EU.

Posebno je pohvalio saradnju sa Italijom, ističući da je premijerka Đorđa Meloni pokazala veće interesovanje od svojih prethodnika u vezi angažovanja za Balkan.

"Zapadni Balkan je unutrašnje dvorište EU, a ne neki daleki region", objasnio je Šalenberg naglašavajući da na obećani cilj - članstvo u EU, zemlje poput Crne Gore moraju da čekaju već godinama.

Na putu ka članstvu moguće je potpuno uključenje u pojedine političke oblasti, dodao je on.

Šalenberg je rekao da ne želi sa državama Zapadnog Balkana samo da razgovara o evropskoj integraciji, već i o svim svetskim temama.

Proširenje, naglasio je, mora biti posmatrano geostrateškim interesom, a ne kao birokratski projekat.

"Sa kandidatima za pristupanje EU trebalo bi češće da razgovaramo u Briselu", podvukao je on dodajući da se regionu mora preneti osećaj pripadnosti.

Šalenberg je istakao da je inicijativa "Prijatelji Zapadnog Balkana" prošle godine dovela do novog "Plana rasta za Zapadni Balkan", kojim je Evropska komisija preuzela koncept postepene integracije.

"Ili ćemo izvesti naš model življenja, model ekonomije, našu vladavinu prava, ili ćemo uvesti rizik i nestabilnost, zato što će autoritarne snage ođednom postati dominantne", upozorio je on.

Šef austrijske diplomatije proteklog leta je osnovao "Prijatelje Zapadnog Balkana" sa ciljem ubrzanja evropske integracije regiona.

Idući sastanak "Prijatelja Zapadnog Balkana", kako je najavljeno, treba da bude održan u junu ili julu u Beču.