Šalenberg traži brz napredak u dijalogu Beograda i Prištine

Donika Gervala i Aleksandar Šalenberg
Izvor: Facebook/Ministarstvo spoljnih poslova Kosova

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg zatražio je danas brz napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Šalenberg je, u razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalom naglasio da je neophodan konstruktivan pristup u dijalogu.

„Neophodan je brz napredak u dijalogu Beograda i Prištine, a to znači normalizacija odnosa sa susedom Srbijom. To zahteva konstruktivno angažovanje obe strane“, naveo je on u saopštenju.

Pored jačanja „izvrsnih austrijsko-kosovskih odnosa“ u fokusu razgovora, kako je navedeno iz Ministarstva spoljnih poslova Austrije, bili su dijalog Beograda-Prištine i politička situacija na severu Kosova.

U saopštenju se ukazuje da je Austrija među prvih pet investitora na Kosovu, kao mi da Beč podržava „u osnovi“ napore Kosova da postane članica Saveta Evrope.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova navelo je da je Gervala informisala svog austrijskog kolegu o unutrašnjim političkim procesima na Kosovu, predstavlјajući napredak postignut u demokratizaciji, vladavini prava, ekonomskom rastu, poštovanju lјudskih prava, slobodi medija i modernoj infrastrukturi za međunarodne investicije.

“Još jedna važna tema o kojoj su razgovarala dva ministra bilo je detalјno informisanje o destabilizujućim akcijama Srbije, kao što su napad na Banjsku, napad na Kfor i druge akcije koje ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Navedeno je i da je razgovarano o integraciji Kosova u Savet Evrope i druge međunarodne institucije.