Šalja: Kosovo ima dokaze da je manastir Dečani bio vojna baza Srbije

Bedžet Šalja
Izvor: Lajmi

Direktor Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine Bedžet Šalja tvrdi da postoje dokazi da je manastir Dečani, tokom sukoba na Kosovu, bio vojna baza srpske vojske i da su u njemu Albanci držani kao taoci, prenosi Ekonomija onlajn.

Šalja je za N1 rekao da je u vezi toga pokrenuta istraga.
 
"Ne kažemo da je Sava Janjić kriv. Tražili smo da se sprovede istraga i da se dokaže šta se zaista dogodilo u manastiru Dečani, jer imamo dokaze. Sud može da donese odluku na osnovu dokaza", rekao je Šalja.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine u aprilu prošle godine je izašao sa sličnom tvrdnjom, i tada je saopštio da bi protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića trebalo pokrenuti istragu zbog ratnih zločina.

Prema onome što je tada rečeno, Savu Janjića treba istražiti zbog njegove "uloge pre i tokom rata na Kosovu, zbog civila zatočenih u manastiru Dečani", zbog čega, smatraju, on snosi glavnu odgovornost.

"Prema izjavama svedoka, po završetku rata u manastiru Dečani, pored raspoređivanja paravojnih formacija i redovnih srpskih snaga, Albanci su držani kao taoci. Manastir Dečani pretvoren je u vojnu bazu u kojoj se delilo oružje mobilisanim Srbima“, navedeno je u saopštenju Saveta za zaštitu ljudskih prava iz Prištine.