SAMIT NESVRSTANIH U BEOGRADU Vučić: Srbija borbom za teritorijalni integritet brani povelju UN

Predsednik Vučić na Samitu nesvrstanih
Izvor: Tanjug

Na Beogradskom sajmu danas je počeo dvodnevni Samit kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, čiji su domaćini Srbija i Azerbejdžan.

Pre početka skupa, zvaničnike više od 100 delegacija, dočekali su ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana, Nikola Selaković i Džejhun Bajramov.

Pojedine goste dočekao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je u svom pozdravnom govoru naveo da "međunarodna saradnja jeste jedini put ka blagostanju i kvalitetu čitavog čovečanstva".

"Pokret nesvrstanih je uvek bio i ostaje simbol slobodoljubivog dela sveta koji se bori za slobodu i nezavisnost. Srbija zna koliko je ta borba teška. Mi vodimo i borbu za rešavanje kosovskog pitanja. Boreći se za teritorijalni integritet Srbija brani povelju Ujedinjenih nacija i ostaje opredeljena za pronalaženje trajnog rešenja. Traženje rešenja mirnim sredstvima je naša snaga, a ne slabost. Uprkos izazovima, Srbija je posvećena kompromisu kako bi se očuvala bezbednost u regionu. Dijalog nema alternativu, a podrška međunarodne zajednice je ključna", rekao je u uvodnom govoru Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Predsednik Azerbejdžana Alijev se učesnicima i posmatračima Samita nesrvstanih obratio putem video linka.

"Kada bi principi Pokreta nesvrstanih bili prihvaćeni od svih zemalja, ne bismo imali ratove. Azerbejdžan prihvata principe poštovanja suvereniteta i integriteta", poručio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev putem video, poruke, koji se tokom svog govora zahvalio na stalnoj podršci zemalja iz Pokreta nesvrstanih teritorijalnom integritetu Azerbejdžana.

Kako je rekao, s obzirom da je Pokret nesvrstanih najveća međunarodna institucija posle Skupštine UN, predstavlja primer multilateralizma, sa 120 zemalja članica sa različitim političkim, istorijskim i kulturološkim odlikama.

"Poštovanje integriteta i suvereniteta, suzdržavanje od agresivnih akcija i mešanje u unutrašnju politiku druge zemlje su sruština Pokreta. Ovi principi vrede i danas, a da su principi Pokreta prihvaćeni od svih zemalja, ne bismo imali ratove“, kazao je Alijev.

Dodao je da Azerbejdžan u potpunosti prihvata principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja i naveo da bi se više doprinelo miru i bezbednosti međunaradnog prava, Azerbejdžan je odlučio da se priključi Pokretu i u kratkom periodu je, kako kaže, dao podršku.

Alijev je istakao da Azerbejdžan uspostavlja svoje prioritete uz poštovanje međunarodnog prava, kao i da ima nezavisnu međunarodnu politiku i odoleva svim pritiscima.

Među učesnicima skupa su predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Obezbeđenje Samita je na najvišem nivou, a u nekoliko navrata Sajam su nadletali helikopteri.

Planirano je da skup otvore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, a u uvodnom delu skupa predviđeno je i video obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, kao i uživo obraćanje aktuelnog predsednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida.

Plenarni deo sa obraćanjima svih delegacija trajaće dva dana, dok će se paralelno odvijati i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije.

Ispred sale u kojoj zvaničnici zasedaju, vijore se zastave svih zemalja učesnica, uz fotografije iz doba rađanja ideje o Pokretu nesvrstanih, kao i veliki bilbord, na kojem su, uz fotografiju Skupštine Srbije, gde su prvi put zasedali, likovi nekada važnih figura tog pokreta, Tita, Sukarna, Nasera, Nehrua i Nkrume.

Ja
11. Oktobar 2021.
To je dobro sto se otvara samit u beogradu 60 godina i osnivanja nesvrstanih zemalja to je vase postojanje zelim vam sve najbolje svih tih zemalja zajedno !!!
Volkov
11. Oktobar 2021.
Bravo Srbijo 👏👏👏
N26
12. Oktobar 2021.
Ponosni smo na tebe Srbijo!! Zivela Srbija!!