Samit za demokratiju: Za obraćanje Osmani tri minuta, Vučiću pet minuta

Vasington
Izvor: Tanjug

Na Samitu za demokratiju koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden, za predstavnika Kosova predviđeno je obraćanje od tri minuta, a za predstavnika Srbije pet minuta, prenosi Koha.

Na Samitu, koji se održava virtuelno, učestvovaće više od 100 zemalja, a prema rasporedu koji je predstavio Stejt department, države su podeljene po tipovima panela. 

Kosovo je prvo u panelu Koji traje 15 minuta, u okviru koga učestvuju i Luksemburg, Malta, Crna Gora i Holandija. 

Srbija je na panelu na kome će učestvovati ukupno tri zemlje, svaka po pet minuta. Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Kako je saopšteno, kosovska predsednica Vjosa Osmani će u svom govoru na Samitu predstaviti glavne tačke opredeljenja Kosova u oblasti vladavine prava, međunarodne saradnje u borbi protiv autokratije, jačanje uloge žena u društvu i uspostavljanja mehanizama za obezbeđivanje sprovođenja obaveza. 

Koha navodi da je samit izazvao dosta "trvenja" i optužbi na Kosovu. Kosovo u početku nije pozvano da učestvuje, kao ni Srbija. Opozicija na Kosovu je zbog toga kritikovala vladu, nazvavši to "neuspehom" i "raskidom sa Amerikom". Kasnije su stigli pozivi i za Srbiju i za Kosovo.