Samoopredeljenje: Tači je tvorac ZSO, a ne njen protivnik

Samoopredeljenje
Izvor: Facebook

Pokret Samoopredeljenje nazvao je bezobrazlukom izjave predsednika Kosova Tačija da je opasno i štetno da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude predmet razgovara sa Srbijom u četvrtak u Briselu, piše Koha.

Danas tokom dana, Predsedništvo je zatražilo od kosovske skupštine da hitno izglasa rezoluciju kojom se zabranjuje premijeru Avdulahu Hotiju da pregovara o unutrašnjim pitanjima Kosova i temama koje ugrožavaju unutrašnji poredak.

Tači je u saopštenju za medije istakao da otvaranje teme ZSO smatra velikom i veoma opasnom greškom Vlade Kosova.

Kao reakcija na ovo Samoopredeljenje je podsetio da je takva rezolucija izglasana u martu. Ova stranka je zatražila od Tačija da preuzme odgovornost za prethodne sporazume pre nego što zajednicu nazove opasnom.

"Ako ZSO predstavlja opasnost za Kosovo, što je sasvim tačno, onda Tači mora da učini najmanje tri stvari. Da se distancira i preuzme odgovornost za sporazum iz aprila 2013. godine, koji je temelj ZSO, a koji je potpisao kao premijer. Da preuzme odgovornost za ZSO iz avgusta 2015. godine koji je potpisao premijer Isa Mustafa u pratnji samog Tačija kao zamenika premijera i ministra spoljnih poslova i garantovao da je to u skladu sa Ustavom, dok se kasnije pokazalo da ovaj sporazum nije u skladu sa Ustavom u najmanje 23 člana. Da snosi odgovornost za svoj potpis u pismu gde je KBS-u zabranjen odlazak na sever Kosova", navodi se u saopštenju Samoopredeljenja objavljenog na Fejsbuk nalogu.

Ističu da je ovo pretvaranje Tačija samo da bi neko vreme ostao na političkoj sceni, uz ocenu da su čak i neslaganja na relaciji predsednika i premijera lažna.

"Ova reakcija predsednika danas nije ništa drugo do bezobrazluk kojim pokušava da izigrava opoziciju. Dakle, on se pretvara, igra ulogu, samo da ostane još malo na političkoj sceni i da se na međunarodnim planu faktorizuje . Da li je Tači izbrojao koliko je takvih rezolucija imao i koliko ih je prekršila osoba koja je predsednik? On je sam, u svojstvu premijera, zajedno sa Dačićem postavio temelje ZSO koju smo potom zaustavili protestima", navode iz Samoopredeljenja.

Ova neslaganja između Tačija i Hotija, dodaju, su lažna neslaganja dve strane iste medalje.

"Oni su se protivili podeli Kosova kroz bosnizaciju, kako bi ga kasnije podelili. Njihova razlika je samo vremenska. Oni koji kažu da je ZSO obaveza u stvari pregovaraju o podeli. Dok se njihovi navodni protivnici, simulirana opozicija, koji već dugo traže podelu, danas protive ZSO koju su sami stvorili. Baš kao lopov koji viče uhvatite lopova", poručuju iz Samoopredeljenja.

Takođe su nazvali ZSO štetnom i neprihvatljivom, ali uz ocenu da je Tači je otac ZSO, a ne njen protivnik.

"Kao osnivaču od pre više godina, Tačiju je žao što neće biti osoba koja sprovodi, već njegov marionetski premijer. Građani Kosova, svealbanska javnost, Samoopredeljenje Ii naučnici iz različitih oblasti dosledno su se protivili sporazumima kojim bi se smanjila teritorija i narušio suverenitet. Suprotstavili smo se ZSO Tači-Dačić iz 2013. godine i Mustafa-Tači-Vučić -Dačić iz 2015. godine, jer su one protiv ustavnog poretka. Spremnošću nelegitimnog premijera da oživi zloglasni projekat Srbije  suprotstavićemo se kako smo se protivili naporima njegovih patrona, koji su upravo ovi potpisnici", zaključuje se u saopštenju Samoopredeljenja.