Tači: Niko nema pravo da pregovara o ZSO

Hašim Tači
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Кosova Hašim Tači rekao je da bi svako ponovno otvaranje pitanja ZSO u Briselu bilo "korak unazad" za Kosovo te da niko nema pravo uopšte ni da pregovara, a posebno ne da postigne neki novi sporazum po tom pitanju.

Prema njegovim rečima uzajamno priznanje moguće je samo u Beloj kući.

Verujem da ako se u Vašingtonu postigla  ekonomska normalizacija, uzajamno priznanje se može postići samo u Beloj kući. Bilo koja agenda, bilo da se radi o udruživanju, bilo o imovini ili drugim pitanjima, o kojima se raspravljalo dva ili tri puta, za mene je to korak unazad za Кosovo, kzao je on. 

'Agenda je Srbije da proces vodi ka potpunom rasulu i tendenciji slabljenja drzave Kosovo. O Zajednici se diskutovalo i trebalo bi da bude u skladu sa sporazumom iz 2013, ali i ceo mandat i pravo misljenja koje je dao Ustavni sud. Ponovo otvaranje pitanja ZSO u Briselu posle jedne decenije je udarac za državu Kosovo i ugrožavanje suvereniteta. A sa opasnošću od formiranja Republike Srpske na Kosovu. Parlament Kosova mora biti veoma oprezan i to pravo niko nema, niti da pregovara, a kamoli da se postigne neki novi sporazum o Zajednici. Sastanak u cetvrtak je opasan po državu Kosovo i agenda je Srbije'

Budućnost Кosova je u NATO i EU, dodao je.

"Кoraci koje je preduzela Srbija u skladu su sa njihovim orijentacijama“, rekao je Tači.

Naveo je da je priznanje Кosova od strane Izraela od strateške važnosti za mir u svetu i istakao da Кosovo ima mnogo toga da nauči iz iskustva Izraela.

Naglasio je da će se raditi na finalizaciji sporazuma koji je formalizovan u Vašingtonu.

 

Ja
16. Septembar 2020.
Kosovo nije drzava to je vestacka i illegalna
Rados
17. Septembar 2020.
E more Taci gde si dodo niko te ne uvazava vise ni Evropa ni Amerika.Tvoje lazi su otkrivene.Kako mozes da lazes narod pa 2013 god ti si potpisao da se f se formira ZSO a 2015 potpissn je jos jedan sporazum sto je je potpisao Isa Mustafa
Svska cast Ise Mustafa jedini koji priznaje i istinu kaze da treba da se formira ZSO sa ovlascenjima koje su potpisane u Briselu.Cudi me kako moze tako Taci da laze zarad politickih poena i da bi opet bio u javnosti i na medjunarodnoj sceni huska Ramusa Kurtija i Vjosu da ne dozvole da se formira po nikakvu cenu i da hitno Skupstina usvoji rezoluciju i obustavi formiranjeZSO.A u isto vreme trazi priznanje od Srbije i da se sprovede pravno obavezujuci sporazum izmedju Srbije i Kosova.Vucic nije prevrtljivac kao ti on ima svoju rec i on nikada nece priznati Kosovo.Cuo si sta je Grenel rekao Vucic je veliki borac on se bori za Srpski narod ali veoma tezak pregovarac.A gde si ti nigdeä.Vucic je najveci I najaci Evropski lider ceo sve ga uvazava i postuje.Vsljda vidis to.