Samoopredeljenje u Podujevu podnelo krivične prijave protiv Agima Veljiua

Bahri Seljimi
Izvor: Koha ditore

Zvaničnici Samoopredeljenja u Podujevu podneli su krivične prijave protiv bivšeg gradonačelnika Agima Veljiua i dvojice bivših opštinskih direktora, koji su, kako tvrde u ovoj partiji, zloupotrebili službeni položaj i dozvolili nelegalnu gradnju određenih objekata, prenosi Koha.

Organizacioni sekretar Samoopedeljenja u Podujevu Bahri Seljimi, koji je podneo krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Prištini, rekao je da su bivši gradonačelnik i njegova dva podređena počinili flagrantne prekršaje, kada su dozvolili određenim investitorima da izgrade tri, odnosno dva sprata više od predviđenog.

"Podneli smo krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Podujeve Agima Veljiua i njegova dva potčinjena, bivšeg direktora urbanizma Durima Saljihua i bivše direktorke inspekcije Fljorie Bešoli. Izveštaj se odnosi na nelegalne gradnje u opštini Podujevo. Pre toga smo Direkciji za urbanizam poslali zahtev sa tri pitanja - koja je površina zgrade na gradskom području, koja je minimalna građevinska površina, takođe na gradskom području i koliki je indeks iskorišćenja parcele“, rekao je Seljimi.

On je istakao da je iz pismenih odgovora koje su dobili iz Direkcije za urbanizam i zaštitu životne sredine utvrđeno da je indeks iskorišćenja parcele 45 odsto, sprat zgrade P + 7 i minimalna površina zgrade 10 ari ili 1000m2.

"Na osnovu ovih podataka zaključili smo da su dve građevine u ovom trenutku potpuno u suprotnosti sa ovom regulativom urbanističkog plana. Prva zgrada je ,Beni Dona’ izgrađena u centru grada, koja ima karakteristike poda P + 10 koji se protivi onima koji su dali svoj odgovor i pod tim podrazumevamo da je spratnost povećana za 3 sprata. Takođe, indeks iskorišćenja placa je 100 odsto od 45, što nije planirano", naglasio je Selimi.

On je dodao da je i druga zgrada, koju je sagradio "Adriatiku" takođe na gradskom području premašila visinu za dva sprata, kao i da je iskorišćenje prostora blizu 100 odsto, umesto 45 koliko je predviđeno urbanističkim propisima.

Seljimi je rekao da su kao materijalni dokaz poslali odgovor opštine Podujevo na pitanje o uslovima gradnje u Podujevu i takođe dve fotografije izgrađenih zgrada.

"Iz toga proizilazi da su dotična lica počinila krivično delo na osnovu članova 368. i 422. zloupotrebe položaja i ovlašćenja. Tražimo od Tužilaštva da pokrene slučaj i od Osnovnog suda da donese zasluženu presudu za dotična lica", zaključio je Seljimi.