Šaša: Bajden u vezi s Kosovom odstupa od politike Trampove administracije

Demuš Šaša
Izvor: Kosova.info

Direktor Instituta EPIK Demuš Šaša smatra da se američki predsednik Džo Bajden distancirao od Trampove administracije u pismu predsedniku Srbije i potencirao stav SAD da je uzajamno priznanje jedina opcija dijaloga sa Prištinom, prenosi Koha ditore.

Šaša je rekao da Bajden u fokus pregovora vraća međusobno priznanje kao zajednički stav sa EU, bez obzira na eventualno drugačiji sporazum dve strane u dijalogu. 

"Prva poruka je odstupanje od principa Trampove administracije da 'ekonomska normalizacija' dolazi pre nego što se pozabavi političkim pitanjima. Drugo, Bajdenov stav je da je 'uzajamno priznavanje' jedina opcija, čime odbacuje stav Trampove administracije 'o čemu god se stranke dogovore'. Treća poruka je da postoji značajno približavanje stavu Brisela, jer se u pismu predsednik Bajden koristi narativ Evropske Unije o sveobuhvatnom 'sporazumu o normalizaciji'", komentariše pismo Bajdena upućeno predsedniku Srbije.

Direktor Instituta EPIK podsetio je na socijalnim mrežama da se Tramp u poslednjem pismu Vučiću zahvalio na "izvanrednoj hrabrosti".