Šaša: Vizna liberalizacija povezana sa ETIAS zbog porasta broja ilegalnih ulazaka u EU

Demuš Šaša
Izvor: KTV, prt. sc.

Direktor instituta EPIK Demuš Šaša izjavio je da su ilegalni ulasci u EU razlog što je pitanje vizne liberalizacije za Kosovo povezano sa operacionalizacijom Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).

Šaša je na Fejsbuku naveo da najnoviji podaci Fronteksa potvrđuju da je broj ilegalnih ulaska u EU u prvih devet meseci 2022. zabeležio rast od 70 odsto u odnosu na prošlu godinu što je, kako je rekao, rekordan broj ilegalnih ulazaka u EU. 

"Ovo je rekord po ilegalnim ulascima u EU - za prvih devet meseci od 2016. godine, a polovina tih ilegalnih prelazaka u EU su preko Zapadnog Balkana. U odnosu na prošlu godinu ovo je 170 odsto porast ilegalnog ulaska kroz naš region. Sirijci i Avganistanci su bili velika migrantska grupa", naveo je Šaša.

Direktor EPIK je naveo da se to ne odnosi isključivo na Kosovo, već da je to problem čitavog regiona.

"Sve ovo nema veze isključivo sa Kosovom. To je problem čitavog regiona. Rekao sam u maju ove godine: koliko energije trošimo na razgovore poput Berlinskog procesa protiv Otvorenog Balkana, pred nama je sve veća kriza koja zahteva pažnju i saradnju svih zemalja regiona", naveo je Šaša.