Sava Janjić: Obustavljanje radova na putu Dečani-Plav ohrabrujući gest vlade i opštine

Sava Janjić
Izvor: Sputnjik, prt sc

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je večeras da je obustavljanje radova na magistrali Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira ohrabrujući gest kosovske vlade i lokalnih vlasti u Dečanima.

"Ohrabrujući gest vlade i opštine koji ukazuje da je moguće da se izgradnja ovog puta radi zaobilaznicom oko manastirske zone, u skladu sa ranijom odlukom kosovske vlade iz 2014. godine", ocenio je Janjić u objavi na Tviter nalogu.

Iz Eparhije raško-prizrenske ranije su upozorili da se nastavkom gradnje puta u zaštićenoj manastirskoj zoni, i zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila, moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima.

Kosovski premijer Avdulah Hoti sastao se ranije danas sa gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem, a tema njihovog sastanka bili su radovi na putu Dečani-Plav.

Prema saopštenju iz kabineta kosovskog premijera, Hoti i Ramosaj su se složili da se obustave radovi na putu Dečani-Plav.

Hoti je ponovio da se zakon mora poštovati, ali i važnost ovog puta za ekonomski kvalitet života stanovnika opštine Dečani i šire.

Ramosaj je, međutim, izjavio nakon sastanka sa Hotijem, da će put Dečani-Plav biti izgrađen, napomenuvši da ako bude trebalo sam će ga napraviti.

Gradonačelnik Dečana je poručio da će o radovima koji su zaustavljeni razgovarati i sa drugima, uključujući i ambasadore stranih zemalja.