Savet bezbednosti danas o mogućem ukidanju misija UN širom sveta, pa i na Kosovu

UNMIK
Izvor: Total Slovenia news

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija UN, mogao bi da ukine misiju Unmik na Kosovu, jer nema više novca za njeno finansiranje, piše Informer.

Ako danas ne bude odobren budžet, biće obustavljeno finansiranje 12 mirovnih  misija, među kojima je i Unmik, potvrdila je direktorka strategije UN Ketrin Polard.

Generalna skupština UN nikako ne može, naime, da se usaglasi oko usvajanja budžeta od 6 milijardi dolara koji bi važio od 30. juna 2022. godine. Zbog toga je plan da se 12 mirovnih misija UN na globalnom nivou, među kojima i Unmik, zatvore.

Ovo je potvrdila Ketrin Polard, direktorka strategije UN za upravljanje, politiku i poštovanje zakona, koja se ipak nada da će se na kraju budžet odobriti.

"Savetovano je 12 mirovnih misija UN, od kojih je većina u Africi  i na Bliskom istoku, da počnu izradu planova za vanredne situacije u slučaju da novi budžet ne bude usvojen na vreme. Istovremeno i dalje se nadamo i uvereni smo da će države članice zaključiti svoje pregovore i odobriti budžete. Ako krajnji rok, a to je današnji  bude propušten, generalni sekretar Antonio Gutereš može novac da iskorosto samo na zaštitu imovine UN i osiguravanje zaštite osoblja i mirovnih snaga", rekla je Polardova.

Povlačenje misije UN sa Kosova i Metohije dovelo bi do krize međunarodnog poretka i pravde, upozorava pukovnik Veselin Šljivančanin.

"Ako UN ne mogu iz bilo kojih razloga da poštuju rezoluciju 1244, onda su dužni da obezbede sve uslove da se mirnim putem u pokrajnu vrati Vojska Srbije radi zaštite granice, kao i carina radi uspostavljanja graničnih prelaza prema susednim državama. Takođe, treba da se obezbedi i sve osalo što je predviđeno Rezolucijom 1244, a odnosi se na Srbiju. UN moraju obezbediti i potrebno vreme našoj državi da može mirnim putem da preuzme svoje obaveze. Nelogično je i potpuno neodgovorno da se ne poštuju međunarodni ugovori. Kako takva organizacija, kakva je UN, može uopšte  da keže „mi nemamo para i povlačimo se“ To bi ibla velika blamaža, a i kriza međunarodnog porekla i pravde", kaže Šljivančanin.

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović ističe da bi ovim potezom bila prekršena Rezolucija 1244, ali ubedjena je da Srbija to neže dozvoliti.

"Cilj SAD, NATO i Kfora jeste povlačenje njihovih bezbednosnih snaga sa prostora Kosova i primopredaja nadležnosti tzv. Vojsci Kosova i primopredaja nadležnosti tzv.vojsci Kosova, čime se svesno krši Rezolucija 1244 SBUN. Srbija to nikako neže dozvoliti i ako zatreba , obezbediže sigurnost na tom prostoru ulaskom svojih snagabezbednosti, a poštujući upravo Rezoluciju 1244 i u to niko ne treba da ima sumnju", zaključuje Bjegović.

Misija Ujedinjenih nacija Unmik, na Kosovu danas broji 380 ljudi, što je znatno manje u odnosu na početnih 15.000 kada je Unmik ušao na teritoriju južne srpske pokrajne. Ova misija UN ustanovljena je Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti, koja bi bila kompromis SAD i Zapada sa Rusijom.

Analitičar Mišel Zubenica kaže da bi ovo izazvalo nesagledive posledice po globalnu bezbednost i nešto što se do sada nije moglo zamisliti. S obzirom na značaj ove teme, mislim da se neće  dozvoliti da UN ostanu bez budžeta i tako ugroze betbednost kriznih područja.

General Božidar Delić, koji je komandovao 549. mehanizovanom brigadom Vojske Jugoslavijetokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, smatra da neće doći do povlačenja snaga UN sa Kosmeta i da je u pitanju preraspodela političkog uticaja.

"Pre svega, to bi bilo kontraproduktivno i potpuno bi oslabilo ulogu i ugled UN, a dovelo bi i do štete na opremi koja bi morala da se isplati zemljama, kao i do troškova za trensport u zemlje vlasnice opreme. Teško bi bilo ponovo uspostaviti postojeći sistem, za to bi trebalo dosta vremena. Ovde se radi o preraspodeli političkog uticaja gde Kina verovatno traži veći uticaj nego što je imala do sada. Sad novac nikako nije razlog, ali je povod da se izazove kriza. U svakom slučaju radi se o opasnom presedanu što se u prvi mah odmah ne vidi. Ovo je igra velikih i dobro bi bilo da nađe neko rešenje i mislim da će se rešenje naći", kaže Delić.

rodić
30. Jun 2021.
ne brinite gospodo oficiri...ništa strašno se neće desiti...UNMIK ima zanemarljiva ovlašćenja...prektično uopšte i ne postoji...njihov odlazak neće niko živi ni da primeti...
Miodrag iz Peći
30. Jun 2021.
Tačno je da UMNIK nema velika ovlašćenja, ali odlaskom bila bi omogućena "Vojno Redarstvena akcija" pout u Hrvatskoj za povraćaj okupiranih teritorija i pobunjenog naroda. Tako bi Kosnet na tenku NATO bio na čelu kolone aAlbanaca sa KiM do Valone.
Xhevat
30. Jun 2021.
Hvala Bogu 💪🙏👌
Nnd
30. Jun 2021.
Pa moze ih zameniti Srpska vojska mi imamo novce a i sve ostalo 😀
Xhevat
30. Jun 2021.
Imamo nasu vojsku sada💪🇦🇱