Radić: Na Kosovu do kasnog srednjeg veka nije bilo Albanaca, Kosovski boj je sukob srpske i turske vojske

Radivoj Radić
Izvor: Prt. Scr.

Istoričar i čuveni vizantolog prof. dr Radivoj Radić za Kosovo onlajn kaže da je, sa naučne tačke gledišta, pokušaj da se Kosovska bitka prikaže kao borba balkanskih saveznika protiv otomanskog osvajača potpuna besmislica, jer naučne činjenice jasno govore da je to bila bitka srpske vojske, koju je predvodio knez Lazar i turske vojske, koju je predvodio sultan Murat.

Radić ističe da nema nikakve istorijske dileme da se Kosovska bitka na Vidovdan 1389. godine, odigrala između srpske i turske vojske, o čemu, kako kaže, nepogrešivo svedoče i brojni strani izvori i međunarodna literatura.

"Albanci pokušavaju da dokažu da su oni učestvovali u Kosovskom boju. Ono što od izvora pominju je hronika porodice Muzaki iz 16. veka u kojoj se pominje da je ugledni albanski velikaš Teodor Muzaki poginuo u boju na Kosovu pored kneza Lazara 1389. godine. Ovo pominjanje u okviru porodične hronike opovrgnuto je činjenicom da je Teodor Muzaki 1390. godine podigao crkvu u blizini Kroje, a izvori istog Teodora Muzakija pominju sve do 1412. godine. Ovde se radi o legendi porodice, a ne o istorijskim činjenicama", naglasio je Radić.

Radić napominje da je pokušaj predstavljanja Kosovske bitke kao sukoba savezničkih snaga sa turskom vojskom, naročito u naučnim krugovima, besmislen, smešan i tragikomičan i ističe da je politika opasan igrač, u kome se više puta ponovljena laž kasnije može pojaviti kao navodna istina.

"Profesor Dimić je još 1940. godine ubedljivo dokazao da se Kosovska bitka 1389. godine odigrala između srpske i turske vojske, o čemu nepogrešivo svedoče i brojni strani izvori i međunarodna literatura", rekao je Radić.

Po njegovim rečima, svi ozbiljni naučnici, koji se bave vizantijskom i srednjevekovnom umetnošću i istorijom znaju da su spomenici na Kosovu iz ovog perioda srpski.

"Svi ozbiljni istoričari i istoričari umetnosti koji se bave vizantijskom i srednjevekovnom umetnošću i istorijom upoznati su sa nepobitnim činjenicama – popisima stanovništva, natpisima, zapisima, koji su notorne činjenice, koje ne mogu da budu protumačene na drugačiji način osim onoga što pokazuju. Tokom sredenjeg veka na prostoru Kosova i Metohije bilo je sprsko stanovništvo, spomenici su srpski, izgrađeni od strane srpskih vladara. Na Kosovu sve do kasnog srednjeg veka uopšte nije bilo Albanaca, i ovu činjenicu niko u naučnim krugovima ne spori. Kada se umeša politika, tu su pokušaji da se zamagli vrlo jasna situacija – da su na Kosovu i Metohiji spomenici srednjevekovne kulture srpski spomenici", naglasio je Radić.

On takođe ističe da su tvrdnje da Albanci imaju veze sa plemenom Ilira naučno neutemeljene.  

"Albanci pokušavaju da povežu svoje poreklo sa plemenom Ilira koje se poslednji put pominje u 3. veku. Prvo pominjanje Albanaca u istorijskim izvorima datira iz 1143. godine, što je osam vekova kasnije u odnosu na pominjanje ilirskog plemena. Ozbiljna nauka ne povezuje Ilire i Albance, ali se to koristi u određene političke i nacionalne svrhe. Moramo reći da je albanska istorijska nauka još uvek mlada, i na žalost, opterećena nacionalizmom", podvukao je Radić.

Rade Mihaljčić neozbiljan naučnik
29. Jun 2021.
Rade Mihaljčić je pisao da su Albanci starosedeoci i potiču od Ilira. Neozbiljan profesor, pa su tako njegove teze izbačene iz udžbenika.
Serbian Truth
29. Jun 2021.
Ali Rade Mihaljčić nije nikad bio zvanični profesor, to je pitanje. Možemo pričati od Paskal Milo, ili Adrian Klosi i još neki intelektualci albansko poreklo ko lepo kažu da Skanderberg je Srbin...
zabeli ks
29. Jun 2021.
Нема неозбилни професора, Срби могу у Србију избасити уз уджбенике, ал не као извор другим историчарима, надам се да че он бити присутан у Албанским уджбеника историје
Глaвoћaнинa
29. Jun 2021.
Nemojte ljudi,mozda su vaskrsli posle 8vekova,proverite pa posle tvrdite da nisu Iliri.
Tociv
29. Jun 2021.
Nije tacno,Albanci vode poreklo od Ilira,a oni su starosedeoci Balkana.Bilo je Albanaca u srednjem veku,ali pod vlascu Turaka.Njihova istorija u srednjem veku tesno je povezana sa istorijom Turaka.
Dušan Silni
29. Jun 2021.
Trla baba lan da joj prodje dan. Vi nemate niti jedan dokaz za takve tvrdnje. Posle osvajanja Balkanskog poluostrva Turci su sproveli popis stanovništva gde je Srba po tom popisu bilo 98%, albanaca manje od 1%. Tako da, istorijski podaci turaka su sve rekli. Vas su Turci doveli u većem broju na Kosmet tek u 17om veku posle velike seobe Srba. Pamet u glavu a ne prostačko lupetanje.
Mili
19. Avgust 2021.
Ti koji se zoves Dusan Silni bolje ti pase Dusan misji.
Popisi stanovnistva od turaka zapisivali su pripadnost nekoj veri a ne NACIJI.To je OGROMNA razlika.Da je veci broj po tadasnjem Kosovu bilo hricanske pravoslavne vere nije nikakva novost.Da su hriscani Rimokatolici bili u ogromnoj manjini i to je poznato.Ako sve pravoslavce smatras Srbima moras to nekako da objasnis Grcima ,Makedoncima,Bugarima ,Albancima.
Da su Albanci prihvatili Islam i to je tacno,jer su tako sacuvali svoj nacionalni identitet a posebno posle Austro-Turskih ratova kada su svi uceni ljudi (Albanci mahom)napustili Kosovo a na nihovo mesto,posle amnestije ,dosli Srpski svestenici,koji nisu uopste znali narodni jezik (to jest Albanski).
Smk
29. Jun 2021.
I da su ucestvovali, a nisu, bili bi na strani Turaka!!!
nisliu
15. Avgust 2021.
Albanci su bi osti potomci ira. Mit je mit ....
Pustimo lazi o albancima. Ajstariji narod narod na balkani to zna ceo svet. A balkanski mit, jer gde god su balkanci ratovi bili su gubitnicipozdrav za iskrene istoricare ...